Zlepšite svoje šance na prijatie

16. 1. 2020 | Rady maturantom

Prichádza obdobie, počas ktorého sa podávanie prihlášok na slovenské alebo zahraničné vysoké školy zintenzívni. Každý z vás bude pociťovať stres z toho, či sa rozhodol správne a aké sú reálne šance na vaše prijatie. Dôležitá je pre vás prihláška ale aj životopis. Prezradia o vás oveľa viac, než si vôbec myslíte.

Zlepšite svoje šance na prijatieAk ste sa rozhodli, že sa na vysokú školu prihlásite prostredníctvom papierovej prihlášky, ktorá sa dá zakúpiť v každom papiernictve, a nie elektronickej, tak by ste mali byť ostražití. Žiadny systém vám totiž tento dokument neupraví a tak všetko ostáva len a len na vás. Prvým krokom ako uspieť je snažiť sa, aby bola vaša prihláška vyplnená čitateľne, čo najkrajším a najúhľadnejším písmom. Svedčí to totiž o tom, že ste si na vzhľade dokumentu dali naozaj záležať. Ak však patríte do skupiny ľudí, ktorí majú problém písať krasopisne, poproste o pomoc s vyplnením prihlášky niektorého zo svojich rodičov, príbuzných alebo kamarátov.

V prípade, že píšete čitateľne, no máte problém s gramatikou, bude lepšie ak po vyplnení dokumentu necháte ďalšiu osobu, aby skontrolovala všetko, čo ste do prihlášky napísali. Nič neodradí vysokú školu či zamestnávateľa viac, ako pravopisné chyby záujemcu o štúdium. Myslite na to, že chcete prejaviť záujem stať sa právoplatným členom akademickej obce. Preto si dajte záležať na všetkých drobnostiach.

Kedykoľvek počas vypĺňania tohto dôležitého dokumentu sa môže stať, že urobíte chybu. Či už zaškrtnete nesprávne políčko, napíšete zlé číslo alebo omylom vypíšete známky z jedného predmetu ku inému. Pokiaľ sa vaše pochybenie nedá zamaskovať veľmi jednoducho (ako napríklad prepísať číslo 3 na 8), tak radšej začnite vypĺňať prihlášku ešte raz. Pamätajte, že nič neurobí horší dojem, ako prihláška na ktorej je každé druhé políčko vybielené alebo prelepené bielou páskou. Dajte si záležať na tom, aby vás tento dokument prezentoval čo najlepšie. Snažte sa ho preto vyplniť od prvej po poslednú stranu bezchybne.

Časť prihlášky, do ktorej budete dopisovať známky z rôznych predmetov, si najskôr vyplňte ceruzkou a potom všetko obtiahnite perom. Práve táto sekcia je veľmi dôležitá a nemali by ste v nej v žiadnom prípade urobiť chybu. Keďže budete pracovať s vysvedčeniami, bude to naozaj náročné. V neposlednom rade v žiadnom prípade nezabudnite svoju prihlášku na vysokú školu podpísať. Keď budete mať riadne vyplnenú prihlášku a všetky ďalšie dokumenty, ktoré od vás bude daná inštitúcia požadovať, všetko si predtým, než to odošlete, dobre skontrolujte. Nechcete predsa vyzerať nezodpovedne, keď si od vás vysoká škola bude musieť dodatočne žiadať zabudnuté informácie.

Okrem prihlášky však ale vysoké školy na území Slovenskej republiky žiadajú, aby záujemca o štúdium pripojil k dokumentom aj štrukturovaný životopis. Existujú rôzne internetové stránky, na ktorých si môžete tento životopis vytvoriť počas krátkeho časového intervalu, no oveľa lepšie je, keď si tento dokument vytvoríte vy. Urobte si čas, zapnite počítač, otvorte si kancelársky program a pustite sa do toho. Pamätajte, že v jednoduchosti je krása, preto si zvoľte obyčajné biele pozadie a čierne písmo. Nepokazte tento dôležitý dokument farebným pozadím či písmom. Vysokej škole predsa chcete dať vedieť, že ste zrelý človek a preto zabudnite na podobné detinskosti.

Curriculum vitae by malo obsahovať časti – osobné a kontaktné údaje (základné), vzdelanie, schopnosti a znalosti ale rovnako aj vaše záujmy. Do životopisu by ste nikdy nemali vpisovať informácie, ktoré sú nepravdivé. Ak nehovoríte japonsky, arabsky alebo nemecky, tak si to v žiadnom prípade do dokumentu nedávajte. Rovnako sa vyvarujte klamstvám pri počítačových znalostiach. Ak ste si vybrali vysokú školu s humanitným či filozofickým zameraním ešte to neznamená, že pedagógovia nebudú ovládať základné nástroje pre programovanie. Klamstvo z vás lepších kandidátov neurobí. A takto by mal vyzerať váš štrukturovaný životopis (všetky uvedené údaje sú vymyslené):

ŽIVOTOPIS

Osobné údaje

Meno a priezvisko: Ján Mrkvička

Adresa: Tichá 20/5, 050 01 Revúca

Telefón: 0902 222 223

E-mail: janmrkvicka@cen­trum.sk

Dátum narodenia: 01.01.1998

Vzdelanie

2013 – 2017 Prvé slovenské literáre gymnázium v Revúcej

Schopnosti a znalosti

Internet (e-mail, www) bežný užívateľ

Microsoft Word mierne pokročilý

Microsoft Excel mierne pokročilý

Jazykové znalosti

Slovenský jazyk materinský jazyk

Český jazyk aktívne

Anglický jazyk aktívne

Maďarský jazyk základná znalosť

Vodičský preukaz

Skupiny A,B,C,E,T

Záujmy a záľuby

kultúra, umenie, turistika, fotografovanie, príroda, knihy