5 tipov na učenie na poslednú chvíľu

1. 1. 2019 | Rady maturantom

Hovorili nám to učitelia na základnej aj na strednej škole, opakovali nám to rodičia: nerob veci na poslednú chvíľu, uč a pripravuj sa priebežne! Realita nás ale častokrát postaví pred takzvané „last-minute učenie“. A čo teraz? Pozn. Článok bol 1. 5. 2015 aktualizován (kav).

učenie na poslednú chvíľu

Predstavme si situáciu, ktorá sa Vám určite nikdy nestala, ale povedzme, že ste sa už niečo o podobných veciach dopočuli od spolužiakov. Skúška je zajtra. Nič neviete. Z nejakého dôvodu skrátka nezvýšil čas na prípravu. Úvahy o tom, že čas je relatívny, Vám nepomáhajú. Čo robiť?

Môžete

  1. spanikáriť, začať zúfalo telefonovať kamarátom, zháňať poznámky z prednášok, nervózne do noci listovať materiálmi,
  2. „vymäknúť“, vzdať to, na skúšku nejsť, alebo
  3. postaviť sa príležitosti zoči-voči a skúsiť zo seba systematicky dostať maximum. Ak ste bojovníci a vybrali ste si možnosť c, môžete skúsiť nasledujúce tipy a triky.

Osvedčené tipy

1. Prestaňte panikáriť

Aj keď sa to môže zdať ako nadľudský výkon, už nemáte čas strácať čas stresovaním. Pár krát sa zhlboka nadýchnite a opakujte si pritom mantru, že je lepšie ešte sa o niečo pokúsiť, než pobiehať okolo a vystresovane si nadávať, že ste si to mali lepšie naplánovať.

2. Urobte si plán

Po tom, čo ste si urobili kávu alebo čaj, urobte si plán. Je jasné, že všetko nestihnete. Preto je treba učiť sa „plošne“ a ovládať aspoň základné myšlienky ku každej otázke (hlavne ak Vás čaká ústna skúška s losovaním otázok alebo test s otvorenými otázkami).

3. Využite všetky spracované zdroje

Ak máte prístup k poznámkam alebo spracovaným výpiskom zo študijných materiálov (áno, v tomto prípade sú vhodné aj výpisky z výpiskov), použite ich. Nebudete musieť selektovať, čo je dôležité, niekto to už urobil za Vás. Prejdite si študentské servery alebo dokumenty na Spolužiakoch, ak existuje skupina na facebooku, neváhajte a preskúmajte, či sa tam nevyskytujú tipy na otázky z testu alebo spracované učivo.

4. Využite naučeného spolužiaka

Ideálny prípad nastane, ak máte poruke veľmi dobrého a veľmi ochotného kamaráta, ktorý má mnoho času a všetko pred zajtrajšou skúškou ovláda. Priamy verbálny kontakt s učivom, ktorým Vás niekto prevedie, je rýchlejší a efektívnejší spôsob, ako informácie nasávať, zvlášť, keď môžete klásť doplňujúce otázky, ktoré Vám pomôžu lepšie porozumieť a vštepiť si tak učivo do hlbších mozgových štruktúr. Ak sa kamarát(ka) zdráha, môžete argumentovať tým, že najlepšie sa naučíme práve tú látku, ktorú sami učíme niekoho iného, takže je to preňho / pre ňu ideálny spôsob zopakovania učiva v rámci prípravy na skúšku.

5. Odmeňujte sa

Čo najlepšie funguje na deti a zvieratá, keď ich chceme niečo naučiť? Predsa odmena. Zahrňte do Vášho plánu to, čo si za odmenu dáte, keď sa naučíte nejakú časť textu. Tak napríklad za 5 otázok odbehnite do obchodu pre čokoládu, alebo za 10 krátko zavolajte priateľke / priateľovi, či si „odskočte“ pozrieť sa, čo je nové na facebooku. Skrátka, staňte sa v sekunde sám sebe koučom!

Ďalšie rady

Tieto „ostrieľané“ tipy určite ovládate, no predsa len si ich aspoň stručne pripomeňme:

Príprava ťaháku

Tá samozrejme nenahrádza plnohodnotné učenie, ale môže priniesť aspoň aký-taký prehľad, pretože pri jeho príprave sa mnohému naučíte.

Čítanie všade

Naozaj všade. Obklopte sa učivom aj pri umývaní zubov, nalepte si nezapamätateľné pojmy a definície na zrkadlo alebo na záchodové dvere, berte si ich do MHD, dajte si ich ako šetrič obrazovky alebo uvítaciu hlášku na mobile.

Využívanie grafických pomôcok

Zvýši šancu učivo si zapamätať: používajte farbičky, nálepky, mapy, obrázky, fixy, temperky, nožnice. Buďte kreatívni.

Pamäťové techniky

Ak sa napríklad potrebujete naučiť zoznam pojmov, skúste metódu Loci: Zavrite oči a predstavujte si dané pojmy alebo predmety v priestore, ktorý dobre poznáte. Ak sa učíte na skúšku o Michelangelovi a potrebujete si zapamätať názvy jeho diel, v mysli si predstavte napríklad svoju izbu. Potom na rôzne miesta „pokladajte“ jeho obrazy: na nočný stolík miesto Vašej fotky s rodičmi položte Svätú rodinu, do stojanu s CD vložte sochu Madonny a Posledný súd napríklad na poličku, kde máte odložený index, do ktorého Vám zajtra bude zapísaná známka z poslednej skúšky.

Veľa šťastia!

Zdroj fotografií: www.sxc.hu

Ďalšie články k téme