Ako na Erasmus

4. 10. 2015 | Štúdium v zahraničí

O medzinárodný študijný program Erasmus je medzi vysokoškolákmi čoraz väčší záujem. Stačí trochu plánovania a snahy a o pár mesiacov si môžete semester v zahraničí užívať i vy.

Ako na Erasmus„Chystáš sa na Erasmus?“ je otázka, s ktorou sa v tejto alebo obmenenej podobe stretne každý vysokoškolák. Európsky program študentskej mobility, ktorý umožňuje vyskúšať si štúdium v zahraničí, je čoraz populárnejší a mnohé odbory, ako napríklad medzinárodné vzťahy, priamo deklarujú svoju snahu „dostať von“ čo najviac žiakov. Otázka na Erasmus však môže byť v prvom ročníku, kedy sa človek ešte len rozhliada na vlastnej škole, trochu mätúca. Pripravili sme preto aspoň malý prehľad toho, čo Erasmus obnáša a čo všetko je pri ňom potrebné zvážiť.

Kedy?

Prvé rozhodnutie, ktoré musíte pri plánovaní Erasmu urobiť, je určiť si obdobie. Väčšina škôl robí výber uchádzačov pol roka dopredu – pokiaľ by ste teda chceli vyraziť na konci januára, je potrebné sa začať začať Erasmom zaoberať v septembri. Pokiaľ by ste, naopak, radi vycestovali v septembri, začnite vybavovať potrebné náležitosti na začiatku letného semestra. Pri plánovaní termínu si je však potrebné dať pozor na termíny záverečných prác. Školiteľom sa písanie bakalárskej alebo diplomovej práce na diaľku nemusí pozdávať, a preto je dobré poradiť sa s nimi a prípadne rátať s posunutím termínu odovzdania práce.

Ako?

Erasmus je pomerne všeobecný názov, ktorý zahŕňa viacero možností. Môžete si zvoliť tradičný študijný pobyt v niektorej z krajín Európskej únie, s ktorou má vaša škola podpísanú dohodu. Väčšina škôl má týchto dohôd iba pár, existuje však možnosť rozšíriť ich a podpísať zmluvu s novou univerzitou, o ktorú by ste mali záujem. To najlepšie, čo môžete pre podpísanie novej zmluvy urobiť je spojiť sa oddelením, ktoré má na vašej fakulte na starosti program Erasmus, spojiť sa s rovnakým oddelením na zvolenej univerzite a zistiť či váš zámer podporujú a ďalej už postupovať spolu s nimi. Existuje však i ďalšia možnosť a tou je tzv. profesný Erasmus. Jeho podstatou je to, že namiesto univerzity strávite semester prácou v zahraničí v odbore, ktorý študujete. Tu ponuka škôl de facto neexistuje a pokiaľ sa rozhodnete pracovať, budete si musieť nájsť zamestnávateľa sami. V závislosti od dohody s vašou domácou univerzitou budete jednotlivé predmety študovať buď na diaľku, alebo v ďalšom semestri.

Kam?

Jednou z najvzrušujú­cejších vecí na Erasme je možnosť zvoliť si krajinu, do ktorej vycestujete. Tu odporúčame myslieť na niekoľko faktorov ako je napríklad ovládanie jazyka v danej krajine. Mnoho univerzít totiž podmieňuje vyslanie žiaka aspoň jeho základnou znalosťou. Ďalším bodom sú financie. V rámci Erasmu dostáva študent každý mesiac príspevok, na pokrytie životných potrieb, jeho výška sa líši v závislosti od zvolenej krajiny. Pre Holandsko je tak logicky vyššia, než napríklad pre Českú republiku. Mnoho študentov vám však povie, že zatiaľ čo v Česku dokázali z príspevku zaplatiť ubytovanie, stravu a ešte im trochu peňazí zostalo, v Holandsku z nich ich kolegovia zaplatili iba ubytovanie. V žiadnom prípade nechceme odrádzať od štúdia v západnej Európe, práve naopak. Musíte však rátať s vyššími nákladmi.

Čo ďalej?

Pokiaľ ste sa už rozhodli kedy a kam by ste chceli vyraziť, je čas spojiť sa s osobou, ktorá má na vašej fakulte Erasmus na starosti. Čím skôr tak urobíte, tým viac času budete mať na vybavovanie všetkých potrebných dokumentov. Pokiaľ sa náhodou stane, že zmeškáte termín prihlášok do ďalšieho semestra, alebo neprejdete výberom na svojej univerzite, nezúfajte. Získaný polrok môžete využiť na zlepšovanie jazyka, alebo známok, na ktoré sa zvykne tiež prihliadať, prípadne na hľadanie iných programov (napr. prostredníctvom mimovládnej agentúry SAIA). Ako by vám však povedal takmer každý absolvent Erasmu, tá snaha a prípadné čakanie za to väčšinou skutočne stoja.

Ďalšie články k téme