Ako využiť gap year naplno

20. 7. 2022 | Študentský život

gap yearAnglické slovné spojenie gap year už nie je ani na Slovensku takou neznámou, ako tomu bolo ešte pred pár rokmi. Túto prestávku od štúdia si mladí ľudia najčastejšia volia po strednej škole z viacerých dôvodov. Niekto si jednoducho chce dať po strednej pauzu od školského prostredia, niekto sa cíti na vysokú školu ešte príliš mladý, niekto sa chce po vysokej škole už rovno usadiť, ale zároveň si chce ešte užiť bezstarostný život, iný potrebuje ešte čas na výber tej správnej cesty, pre niekoho môže gap year znamenať veľa driny pri príprave na vytúženú školu a mnoho ďalších dôvodov.

Nech sú dôvody akékoľvek, dobré je mať predstavu o tom, čo táto možnosť obnáša a dobre si to zvážiť. Kým pre niekoho to môže byť len rok, pre iného sa táto doba môže stať nekonečným obdobím čakania na niečo iné. Rok „voľna”, ako to mnohí nazývajú však nemusí a  ani by nemal byť len dlhými prázdninami. Cieľom takéhoto pomerne netradičného roka by mal byť aktívne a plnohodnotne prežitý čas, ktorý využívaš na to, aby si sa v niečom zdokonalil(a), niečo nové objavil(a) alebo aj dospel(a). Pokiaľ teda zvažuješ po maturite zažiť niečo úplne iné, máme pre teba niekoľko tipov pre inšpiráciu, ako z gap yearu vyťažiť čo najviac.

Stáž, dobrovoľníctvo či nový jazyk

Pokiaľ ťa na gap yeare láka práve možnosť priestoru na cestovanie, tak práve stáž či štúdium nového jazyka sú preň ako stvorené. Rôzne spoločnosti ponúkajú zaujímavé destinácie, v ktorých sa môžeš učiť až niekoľko jazykov a po roku ich ovládaš ako svoj rodný jazyk. Ďalšou možnosťou, ktorá ti prinesie obrovské množstvo skúseností a zážitkov je výmena tvojich schopností a odpracovaných hodín za ubytovanie a stravu v zahraničí. Môžeš tak pomáhať na farme, starať sa o deti či domy, upravovať videá a ďalšie výmenou za služby v krajine aj na druhej strane planéty. Na všetky tieto služby existujú organizácie, ktoré ti s celým zabezpečením pobytu a práce pomôžu, častokrát je však potrebné zaplatiť členský poplatok. Samozrejme nájdeš stáže aj na Slovensku, no vzhľadom na to, že gap year u nás nie je ešte natoľko rozšírený, nenájdeš pravdepodobne toľko možností.

Na veľmi podobnom princípe ako práca funguje aj dobrovoľníctvo. Tiež najčastejšie prostredníctvom organizácie si vyberieš destináciu a organizácia ti ponúkne možnosti a miesta, kde je tvoja pomoc najpotrebnejšia. V týchto prípadoch ide najčastejšie o humanitárnu pomoc v rôznych komunitách po celom svete. V každom z týchto možností si však dôkladne over podmienky ako je napríklad veková hranica, aby ti niečo neskomplikovalo tvoje dobrodružstvo.

Príprava na vysokú školu

Čakajú ťa náročné prijímacie skúšky alebo štúdium, na ktoré si sa počas stredoškolského štúdia nestihla/nestihol pripraviť? Nezobrali ťa na prvýkrát na tvoju vytúženú vysokú školu? Aj v tomto prípade môže byť riešením gap year. Na mnohé školy sú prijímacie skúšky natoľko náročné, že príprava na ne zaberá veľké množstvo času a nenecháva priestor na prípravu na maturity či celkovo na ukončovanie štúdia na strednej škole. Okrem toho sa môžeš stretnúť s možnosťou rôznych prípravných kurzov, ktoré sú nemenej časovo náročné.

Práve z toho dôvodu si mnoho študentov necháva samostatný rok na to, aby boli v deň D (v deň prijímacích skúšok) pripravení tak, že obsadia prvé priečky medzi uchádzačmi. Často sa táto verzia zvykne spájať so štúdiom na inej vysokej škole na to, aby si študenti mohli aj počas tohto roka ponechať status študenta. Ten má nemálo výhod a preto čerství maturanti nastúpia na niektorú z vysokých školu a popri tomto štúdiu sa pripravujú na prijímacie skúšky na iný obor či na inú univerzitu. Mnohí, aj po úspešnom absolvovaní prijímacej skúšky na vysnívané štúdium, študujú zároveň na oboch školách a získajú tak nie len dvojnásobný titul, ale najmä vedomosti.

Možností, ako stráviť gap year je mnoho a nami spomenuté sú len niektoré. Najdôležitejšie však je uvedomiť si, že táto zmena môže obnášať aj mnohé povinnosti, preto napríklad pokiaľ sa rozhodneš neštudovať vôbec, dávaj si pozor na to, že po maturite stratíš status študenta. V taktom prípade to však neznamená, že prídeš len o študentské zľavy, ale musíš si zabezpečiť všetko ako dospelý človek. Teda sociálne poistenie, zdravotné poistenie a mnoho ďalších vecí. Okrem toho je dôležité si pred samotným nástupom na gap year zvážiť, že návrat do školského prostredia a učenia sa po roku môže byť náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Preto na jednu stranu môže rok „slobody” od školy ponúknuť veľa príležitostí, ktoré sa už nemusia opakovať, ale zároveň je dobré si zvážiť všetky pre a proti.

 

 

 

 


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme