Ako zvládnuť sviatky s rozhádanou rodinou?

24. 12. 2022 | Aktuality

VianoceVianoce, sviatky pokoja a lásky nimi nie vždy a v každej rodine či kruhu blízkych aj naozaj sú. Občas so sebou prinášajú stres, naháňanie sa za darčekmi, upratovanie a pečenie a tento zhon vie vyústiť do nezhôd, ba až hádok. Ako teda predísť či riešiť už vzniknuté spory a udržať si sviatočnú pohodu? Niekoľko rád priniesla pre portál Zmudri G školská a detská psychologička Daniela Adamčíková.

Podľa psychologičky je najväčším spúšťačom nezhôd práve snaha naplniť nadpriemerné očakávania o tom, ako by mali Vianoce vyzerať a splniť ideály o dokonalých rodinách z televíznych reklám, čo vytvára tlak mať všetko upratané, nakúpené a prichystané do maličkých detailov. I keď nezhody v rodinách panujú počas celého roku, Vianoce ich prinášajú obzvlášť do pozornosti, pretože sa stretáva zväčša celá rodina, a to prináša viac možností na prepuknutie nezhôd.

Je lepšie zahryznúť si do jazyka alebo povedať svoj názor?

Psychologička radí si s rodinou nezhody vykomunikovať ideálne vopred. Ak dopredu vieme, že určité témy sú pôdou na vzniknutie sporov, je dobré vopred rodinu poprosiť, aby sa tieto témy diskutovali s rešpektom, a tak mohli obe strany vyjadriť svoj názor a zároveň, aby bol názor toho druhého vypočutý. Ak to však nie je možné, je lepšie sa týmto témam vyvarovať. Ak sa už k hádke schyľuje, je lepšie debatu radšej stopnúť.

Vopred sa dohodnúť

Mladý človek prichádza zväčša z internátu po dlhšej dobe do nejako fungujúceho a zabehnutého prostredia a istým spôsobom naruší fungovanie domácnosti a častokrát sa musí prispôsobiť, špeciálne, ak sa chce vyvarovať konfliktom. Zároveň má mladý človek zabehnutý určitý systém svojho fungovania. Aj tu dokáže pomôcť si vykomunikovať vopred spoločný program. Vzájomný čas si je teda možné naplánovať, dohodnúť sa, čo obe strany robiť chcú a čo nie, a tak sa dá vyvarovať konfliktom.

Porozumieť, čo chcem

Mladý človek žije v inom meste a prirodzene nezdieľa všetko so svojou rodinou. Dokonca môže žiť aj dvojitý život. Preto si treba zodpovedať otázku sám v sebe ešte pred tým ako príde na sviatky domov. Je pre mňa dôležité komunikovať ako žijem aj keď to môže priniesť konflikt alebo chcem stráviť čas s blízkymi a svoj život nechať, tam kde ho žijem v bežné dni mimo sviatky?

Pripraviť si alternatívy

I keď človek ešte pred tým ako príde vie, že všetko nebude ružové a ideálne, je dobre sa psychicky nastaviť, že aj tak urobí všetko preto, aby boli sviatky čo najviac pohodové. Okrem toho, že sa dá dohodnúť o čom sa bude v kruhu rodiny baviť, čo spoločne robiť, je fajn pripraviť si alternatívy svojho vlastného programu. Určitý čas venovať svojej rodine a im aktivitám, no taktiež si naplánovať napríklad stretnutie s kamarátmi, čas sám pre seba, posilku, kino či čokoľvek iné, aby sa dalo odreagovať, ak to je potrebné.
Je dôležité mať plán, aby sa človek neunudil. Ničnerobenie, ležanie pred telkou a prejedanie sa je fajn pár dní, no dlhšie to je skôr na škodu. Ničnerobenie so sebou prináša pocity prázdnoty, nudy, možno až osamelosti a vyplavujú sa dlhodobo neriešené problémy, ktoré začnú človeka nahlodávať.

Čo ak už hádka vypukla? Ako situáciu napraviť?

Mladí človek sa vracia do rodného prostredia, ktoré nie je vždy ideálne, hádajúci sa rodičia, alkohol či násilie. K hádke a konfliktu tak príde omnoho jednoduchšie ako by sa predpokladalo. Ak sa teda už povedia škaredé a negatívne veci, je dobré ich doplniť niečím pozitívnym. Je veľmi dobré poukázať a povedať, že aj keď v rodine dochádza k hádkam, má svoju rodinu mladý človek aj tak rád. Pozitívom je dobré skončiť aj keď je druhá strana naozaj nahnevaná a nevyzerá to na udobrenie. I keď je v takejto situácii ťažké zachovať chladnú hlavu, odchod z domu situácii zväčša nepomôže a zanecháva za sebou nedoriešený konflikt, ktorý zostáva na oboch stranách.

Netreba zabúdať, že Vianoce sú ideálne snáď iba vo filmoch a reklamách, no i tak vie každý popracovať, aby boli čo najkrajšie.

Zdroje: www.zmudrig.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme