Alternatívy k vysokej škole – čo robiť, keď nejdete na VŠ?

2. 5. 2020 | Uplatnenie absolventov a študentov

Či už si dávate rok voľno, na vysokú školu vás neprijali alebo sa na ňu nechystáte ísť vôbec. Dôvody, prečo bezprostredne po maturite nepokračujete v štúdiu na vysokej škole môžu byť akékoľvek. No keď nie vysoká škola, čo ďalej? Aké sú možnosti?

čo robiť, keď nejdete na VŠ?

Prípravné kurzy/nultý ročník

Toto je ideálna možnosť v prípade, že vás na vysokú školu neprijali, no o rok to chcete na prijímačkách skúsiť znovu. Zrazu dostanete rok času na to, aby ste sa na ne oveľa lepšie pripravili a na druhýkrát sa vám už podarilo dostať sa na vytúžený odbor. Vybrať si môžete prípravný kurz organizovaný priamo školou, na ktorú sa chcete hlásiť (ak ho má) alebo kurz súkromnej vzdelávacej inštitúcie. Nultý ročník je v podstate ako prípravný kurz, no s malým rozdielom. Zriaďuje ho vždy daná vysoká škola a nepripraví vás len na prijímacie skúšky, ale aj na celé nasledujúce štúdium.

Jazykový či iný kurz

Pokiaľ si napríklad dávate rok pauzu, no nechcete „vypadnúť z režimu“ a ďalej sa vzdelávať, môžete navštevovať kurzy. Obľúbené sú najmä jazykové kurzy, no aj akékoľvek iné certifikované kurzy sa tešia nemalej návštevnosti. Takýto certifikát vám potom môže pomôcť nielen pri hľadaní zamestnania, ale aj pri hlásení sa na vysokú školu (ak je kurz relevantný k vybranému odboru). A navyše sa naučíte niečo nové.

Zamestnanie

Kto sa nechystá ísť na vysokú školu vôbec, smeruje svoje kroky väčšinou do zamestnania. Touto voľbou človek skôr dosiahne finančnú samostatnosť a môže si začať budovať život, šetriť si na byt či auto. Mnohokrát padne výber na ponuky práce v zahraničí, čo je skvelá skúsenosť, zárobok, prax v cudzom jazyku a cestovanie v jednom. Niektorí volia zamestnanie len na určitý čas a potom sa vrátia do študentských lavíc. No nabehnúť potom opäť na študentský život nemusí byť jednoduché.

Podnikanie

Ak chcete zarábať, no chcete byť svojimi vlastnými pánmi a máte nápad, ako zbohatnúť, vrhnite sa na podnikanie. Alebo napíšte knihu či vymyslite niečo iné.

Dobročinnosť

Tým, čo nejde o peniaze, môže vyhovovať venovať sa nejakej dobročinnosti doma alebo v zahraničí. Pomáhať starším ľuďom či napríklad deťom v Afrike vie byť prínosné najmä po duševnej stránke a je to opäť skvelá skúsenosť do života, pri ktorej pomôžete ľuďom, ktorí to potrebujú. Navyše sa môžete dostať aj do rôznych exotických krajín.

Cestovanie

No sú typy ľudí, ktoré si chcú len užívať a spoznávať nové miesta a destinácie. Takí sa vo voľnom čase po strednej škole vyberú cestovať do zahraničia. Pritom nepotrebujú ani nejaký obrovský finančný kapitál. Na svete je množstvo rád a spôsobov, ako cestovať „low-costovo“. A kedy sa lepšie cestuje, ako keď ste mladý?