Až 23 % žiakov by radšej išlo na brigádu ako do školy

6. 2. 2023 | Aktuality

výskum z prostredia stredoškolákovNadácia Zastavme korupciu koncom minulého roka zverejnila zaujímavý výskum z prostredia stredoškolákov. Prieskum sa realizoval na troch stredných odborných školách v troch rôznych krajoch a bolo zapojených 116 žiakov.

Jedna z otázok bola zameraná práve na to, čo by žiakov presvedčilo ísť do školy namiesto platenej brigády. Bohužiaľ až 23 % povedalo, že nič a ďalších 20 % sa vyjadrilo, že by ich presvedčila finančná odmena za chodenie do školy.

Ďalšia časť sa venovala odpisovaniu a chodeniu za školu. Keď si mali žiaci vybrať jednu z týchto možností, z prieskumu vyšlo, že by radšej odpisovali ako išli poza školu. Zároveň časť z nich je presvedčená, že hlavný dôvod týchto dvoch javov je, že sa príliš kladie dôraz na známky. Dôležitým poznatkom je, že podstatná väčšina opýtaných už nevníma odpisovanie ako normálne.

Ako ste si mohli všimnúť, výskum pracoval s hodnotovými otázkami s tým sa nadácia Zastavme korupciu venuje v rámci programu férovka. Práve aj tieto tri zapojené školy sú súčasťou tohto programu. Program poskytuje školám a žiakom podporu v projektoch, ktoré sú zamerané na boj proti neférovému správaniu ako je odpisovanie, predbiehanie sa, šikana či malé podvody. Druhou možnosťou je využitie antikorupčných vzdelávacích modulov, ktoré pripravila samotná Nadácia.

Dobrou správou je, že sa k týmto trom školám môže pridať ešte jedna a do projektu sa zapojiť. Dôležité je, aby sa prihlásila do 15. februára.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme