Čaro antikvariátov - miesta, kde nájdete nedostupné knihy a učebnice

22. 3. 2022 | Študentský život

antikvariátStalo sa už aj tebe, že si hľadal(a) nejakú knihu či učebnicu a v každom kníhkupectve ti povedali, že ju nemajú? Dostal(a) si od niekoho zo svojho okolia tip na skvelú knihu, no nakoniec aj tak z toho vyplynulo, že sa už nedá zohnať a môže ti ju akurát požičať? Nechceš platiť za knihy plnú sumu? Nevadí ti, že knihu pred tebou už niekto čítal? Ak si si odpovedal(a) aspoň na jednu z týchto otázok áno, máme pre teba tip na tvoje nové obľúbené knižné miesto – antikvariáty.

O antikvariátoch už asi počul každý, no už menej z nás niekedy napadlo do nejakého zájsť. Typicky, keď zháňame knihu či učebnicu, automaticky zájdeme do známeho kníhkupectva, keď sa nám podarí nezabudnúť ukážeme ISIC s vierou v nejakú zľavu a odchádzame. Či rovnaký postup absolvujeme online, v internetovom obchode. Čo tak ale skúsiť šťastie v antikvariáte. Nie len že pravdepodobne bude tvoja kniha lacnejšia, ale ešte dokonca sa tvojmu nákupu poteší aj životné prostredie. Vlastne antikvariáty fungujú na úplne rovnakom princípe ako keď si kúpiš oblečenie v second-hande.

Kde antikvariáty hľadať

Možno okolo nejakého chodíš už roky, no nikdy si sa neodvážil(a) nezrieť dnu, v tom prípade je to jednoduché. Ďalšou možnosťou je samozrejme vyhľadať si ich na internete a hneď zistíš, či je nejaký v tvojom meste. Môže sa stať, že v menších mestách antikvariáty nenájdeš alebo budú súčasťou iných obchodov so starožitnosťami. Vo väčších mestách dokonca určite nájdeš aj špecializované antikvariáty, napríklad také, ktoré sa vyslovene špecializujú na učebnice. Rovnako môžeš natrafiť v antikvariátoch aj na iný tovar, napríklad na gramofónové platne, CD, DVD, obrazy, plagáty a iné.

Pokiaľ ale náhodou nemáš antikvariát vo svojom meste či hľadáš špecifickú knihu, skús online antikvariáty. Niektoré predajne majú popri kamennej prevádzke aj e-shop, kde si môžeš knihu objednať. Ďalšou alternatívou sú platformy, na ktorých jednotlivci predávajú knihy, o ktorých veria, že v iných rukách budú užitočnejšie. Na týchto platformách si môžeš častokrát vybrať z viacerých ponúk predajcov, podľa ceny, stavu knihy či miesta predaja (niekedy ani nevieš, že práve tvoj sused predáva knihu).

Nenechaj sa odradiť

Niekedy sú knihy v antikvariátoch úplne ako nové, no zväčša majú už nejakú tú vrásku. Vrásky sú ale, rovnako ako u ľudí, známkou príbehu a doterajšieho života. Aj knihy v antikvariáte už môžu mať čo to za sebou, ale práve to je čaro týchto diel, s niekým pre tebou možno cestovali každé ráno do práce či školy alebo strávili s ním dovolenku či čas pred spaním alebo skúškou. To čo knihy zažili pred tým, než sa dostali k tebe sa na nich samozrejme aj podpísalo, a preto nemôžeš čakať, že budú úplne ako keby práve vyšli z tlačiarne. Musíš im odpustiť nejaký ten zahnutý roh, pokrčenú obálku, podčiarknutý riadok či iné malé poškodenia.

Okrem toho, predtým než sa vydáš do antikvariátu, je dobré vedieť, že sa môžeš stretnúť aj s menej upratanými a menej prehľadnými antikvariátmi. To znamená, že niektoré knihy nemusia byť výstavne uložené ako bývajú v kníhkupectve. Niektoré môžu byť radené aj podľa iného kľúča, ako by si očakával(a) či ako si zvyknutý/á z knižnice. Niektoré radenia sú častokrát podľa ceny, a teda je určená jednotná cena za celú sekciu a je už len na tebe či sa vydáš na pátranie po staronovom úlovku. Tento minichaos samozrejme neplatí pre všetky antikvariáty, no je dobré s ním počítať, aby ťa nezaskočil. Na druhú stranu ale vďaka nemu môžeš naraziť na úplný poklad medzi knihami.

V antikvariáte nemusíš knihy len nakupovať

Leží ti doma na poličke už nejaký ten piatok kniha, na ktorej už len utieraš prach? V antikvariáte knihy nemusíš len nakupovať, môžeš ich tam aj priniesť, antikvariát ich posúdi a potenciálne od teba odkúpi. Môže sa stať, že si nevyberú na odkup všetky, čo prinesieš. Zvyknú odkupovať len knihy, o ktorých vedia, že sa predajú. Preto sa oplatí vytriediť úplne všetky, ktorým by si chcel(a) dopriať druhý život, zaniesť ich do antikvariátu a pokiaľ sa ti nepodarí všetky predať, zvyšné môžeš odniesť do najbližšej knihobúdky. Predtým než sa vydáš so svojimi knihami do antikvariátu, over si, či odkup nemajú len vo vybrané dni či hodiny, aby si tam zbytočne nechodil(a).

Tak pokiaľ budeš nabudúce hľadať knihu či učebnicu, skús sa pozrieť či ju náhodou nenájdeš čakať na teba v nejakom tom antikvariáte a ešte dokonca za výhodnejšiu cenu.

 

 

 


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme