Čo si nezabudnuť pribaliť na internát

25. 6. 2015 | Študentský život

Doma ti už mesiac žiari papier o tom, že ťa prijali na vysokú školu. Podal si žiadosť o udelenie internátu a patríš medzi tých šťastlivcov, ktorým vyhoveli. Teraz sa už len pobaliť a nasťahovať sa… Ale čo si vlastne treba so sebou zobrať? Základné vybavenie izby na väčšine internátov spočíva z postele, skrine, stolíka a možno pár poličiek, prípadne aj chladnička. Ak k izbe patrí kúpeľňa, je tam len sprcha alebo vaňa a umývadlo.

Sladké sny

K posteli logicky patrí aj vankúš a paplón. Niekto si zvykne nosiť z domu svoje, no ak si prispôsobivý, nie veľmi náročný a vyspíš sa na vankúši akéhokoľvek tvaru, postačia ti aj tie internátne. Perinu aj vankúš však v každom prípade potrebuješ do niečoho navliecť. Ak máš nejaké špeciálne potreby či jednoducho sa ti lepšie spí vo vlastnom, donesieš si obliečky svoje. Či s lienkami, alebo macíkmi, to je už na tebe. Mysli však na to, že si ich raz za čas budeš musieť zobrať domov oprať. Alebo ich prať v práčovni na internáte. Tí lenivejší a menej nároční si môžu požičať obliečky priamo na mieste. Tie sú vždy čisté, opraté, možno niekde trochu roztrhnuté, ale určite použiteľné. A v určitom časovom intervale (napr. každé dva týždne) môžeš použité zobrať a vymeniť za nové.

Dobrú chuť…

Spánok máš vyriešený a teraz potrebuješ uspokojiť ďalšiu základnú ľudské potrebu – hlad. Nejaké to jedlo si vždy donesieš z domu a aj do univerzitnej jedálne môžeš chodiť, ak máš také možnosti. Nikdy však nie je na zahodenie mať na izbe trvácne potraviny. Otvor doma komoru a pober všetko, čo by sa mohlo zísť. Vhodné sú najmä kompóty. Určite si ale dones vlastný riad – plytký tanier, hlboký tanier alebo misku, príbor vrátanej čajovej lyžičky a aspoň jeden ostrejší nôž (nie na útok proti spolubývajúcemu). Gurmánom, ktorí si chcú vyvárať špeciality aj v ťažkých podmienkach internátnych kuchyniek, nesmie chýbať minimálne jeden hrniec a vareška. Keďže umývačka riadu ešte medzi vybavenie bežnej izby nepatrí, zober si aj vecheť a utierku. Saponát kúpiš alebo aj ten zober rodičom.

…a na zdravie!

Dobrý obed treba aj zapiť. Preto nezabudni tiež na hrnček a väčší pohár na vodu. Ak si nevieš svoj život predstaviť bez čaju či kávy, môžeš si doniesť zásoby svojho obľúbeného nápoja do izby už na začiatku semestra, postupne budeš len dokupovať, čo sa minie. Kanvicu si dones svoju alebo sa dohodni so spolubývajúcimi, aby ste sa zložili na jednu spoločnú. Pri druhom variante však môže nastať problém, kto si kanvicu zoberie so sebou, ak v ďalšom roku už nebudete bývať spolu. A keďže na akademickej pôde, ktorou je aj internát, sa nepožívajú alkoholické nápoje, poldecáky nechaj doma.

Vyzeraj ako človek

Čistota – pol života. Preto si hneď do kufra pribaľ zubnú kefku a pastu, osušku a uterák. Tiež sa ti zíde aj šampón a sprchový gél. Ak potrebuješ viac kúpeľňovej kozmetiky, ber si aj tú. Najlepšie je nakúpiť si pred začiatkom akademického roka všetko nové, nech ti doma potom nechýba, čo máš na internáte a naopak. K čistote patrí aj čisté oblečenie. Dones si ho na začiatku trochu viac, nech v pohode prežiješ týždeň – dva bez prania. Ak budeš nosiť veci na pranie domov, nemáš problém, ak chceš prať na internáte, nezabudni na prací prášok či aviváž. Hodiť sa môže aj jeden pár obuvi navyše, hlavne ak náhodou premokneš a nechceš chodiť celý deň v mokrých topánkach. A keď si čistý ty, nech máš čistú aj izbu – metlička so smetárom sa ti určite zíde. Lepšie sa v nej budeš cítiť aj vtedy, keď si stenu oblepíš plagátmi, vlajkami či fotkami kamarátov a rodiny, nech na nich v novom prostredí nezabudneš.

Iné drobnosti

Všetko podstatné pre život už zbalené máš. Či si chceš zobrať aj plyšovú hračku, knihy, rôzne technické vymoženosti alebo iné záležitosti, to je na tebe. No hodiť sa ti môže aj nejaká malá lekárnička, po ktorej siahneš v prípade núdze. V nej by mal byť rýchloobväz, pár tabletiek proti bolesti hlavy a iných končatín, proti horúčke, ak si alergik, tak aj na alergiu, možno aj sprej do nosa alebo niečo proti bolesti hrdla. To, čo ti v najhoršom pomôže dostať sa aspoň do najbližšej lekárne. Vhodné je tiež zistiť si, aké budeš mať možnosti pripojenia na internet, nech vieš, či si zabezpečiť sieťový kábel, vlastný internet alebo nepotrebuješ nič. Tento návod je len orientačný, aby si mal aspoň akú-takú predstavu, čo ti v tvojom novom prechodnom domove bude treba. Postupom času však sám zistíš, čo tam naozaj chceš a potrebuješ.

Autorka: Michaela Váleková

Zdroj fotografie: http://www.freeimages.com/

Ďalšie články k téme