Dostaň sa na VŠ bez prijímačiek

5. 3. 2016 | Rady maturantom

Prijímacie skúšky na vysokú školu sú pre študentov stredoškolských končiacich ročníkov spolu s maturitou najväčším strašiakom. Vedomie, že po maturite ich čaká ešte ďalšie učenie a stres, im spôsobuje bezsenné noci. Dá sa tomu však predísť, a to výberom odboru bez prijímacích skúšok.

Podmienky prijatia na vybraný odbor sú vždy konkrétne uvedené na stránkach univerzít alebo na Portáli vysokých škôl v dostatočnom predstihu. Ak na zvolený odbor berú študentov bez prijímacích skúšok, základnou podmienkou je vždy úspešné ukončenie stredoškolského vzdelania, to sa týka každého jedného odboru.

Bežnou praxou je potom zostavovať rebríček prihlásených študentov na základe ich výsledkov (priemerov) zo strednej školy. Kľúčové bývajú najmä dve vysvedčenia – koncoročné z tretieho ročníka a polročné zo štvrtého ročníka. Niektoré školy však môžu brať ohľad aj na predošlé koncoročné vysvedčenia. Pri mnohých odboroch nie sú podstatné známky zo všetkých odborov, len z vybraných. Napríklad ak sa hlásite na odbor biológia, škola môže prizerať len na známky z biológie či chémie.

Ďalším kritériom, ktoré ovplyvňuje mnohé rebríčky prihlásených, resp. prijatých na daný odbor, môže byť maturita. Nielen jej výsledky, ale či vôbec maturujete z predmetu, ktorý odbor vyžaduje. Niektoré školy môžu mať podmienku, že ak máte z externej (písomnej) časti maturity výsledok nad určitý počet percent, príjmu vás bez prijímacích skúšok. Preto je dobré vyberať si vysokú školu už v treťom ročníku, kedy si vyberáte aj maturitné predmety.

Body navyše vám v prijímacom konaní pripočítajú aj za mimoškolské aktivity. A tým sa nemyslí rekreačné plávanie, ak sa hlásite na psychológiu. Ak ste boli úspešní na okresnom, krajskom alebo celoslovenskom kole nejakej olympiády, určite to nezabudnite v prihláške spomenúť. Samozrejme, na geografii ich nebudú zaujímať vaše výsledky z matematickej olympiády. Spomeňte aj to, že ste sa zúčastnili Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ), ak vaša práca korešpondovala s vybraným odborom.

Nie je to však až také ideálne. Na odbory bez prijímacích skúšok sa zvykne hlásiť viac študentov, takže je väčšia konkurencia. Často sa tiež stáva, že na takéto odbory príjmu veľký počet študentov a v prvom ročníku urobia tzv. „sito“ – nastavia prísne podmienky na postup do ďalšieho ročníka, aby vyselektovali len tých najlepších a zvyšok ročníka na vysokej škole skončí.

Ďalšie články k téme

Ako sa pripraviť na SCIO testy?

Ako sa pripraviť na SCIO testy?

Čakajú ťa tento rok prijímacie skúšky na vysokú školu? Je ich súčasťou test od spoločnosti SCIO? Pokiaľ si si 2krát odpovedal(a) áno, čítaj ďalej. Testy spoločnosti SCIO využíva desiatky škôl na Slovensku a v Českej republike ako súčasť svojho prijímacieho konania. Pre mnohých žiakov sú ale strašiakom, keďže ich delia od ich vysnívaného miesta na …

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Minister školstva, vedy, výskumu a športu, Tomáš Drucker, prišiel s návrhom, ktorý by zásadne zmenil systém maturít z matematiky. Chce ho totiž priblížiť formátu, aký majú maturity z cudzích jazykov, teda takému, v ktorom bude viac úrovní. Odôvodňuje to tým, že nie každý žiak potrebuje rovnakú úroveň: „Žiaci by nerobili len jednu skúšku z matematiky, …

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

S novým rokom prichádza pre mnohých stredoškolákov obdobie plné rozhodovania sa, prihlášok, návštev DOD, platieb a mnoho ďalších vecí, ktoré súvisia s budúcim nástupom na vysokú školu. Najdôležitejšie na tomto období sú ale termíny! Termín dní otvorených dverí, termíny prihlášok, termín prijímacích skúšok a ďalšie. Pokiaľ zvažujete viac vysokých škôl, odrazu vás tieto termíny zavalia …