Existenciálne otázky novopečeného vysokoškoláka - ubytovanie, stravovanie, brigáda, štipendiá

6. 2. 2020 | Študentský život

Vysoká je prvým krokom ku skutočnej samostatnosti, najmä pre toho, kto ju navštevuje v inom, než vo svojom rodnom meste. Prichádzajú otázky, ako a kde budem bývať, za čo sa stravovať, a v neposlednom rade i ako ma škola alebo štát môže popri štúdiu podporiť. Pozn. Článok bol 27. 6. 2016 aktualizovaný­. (kav)

Internát

Ubytovanie

Zásadnou otázkou je, ako a kde si nájsť svoje miestečko nielen na prespatie. Jedna z najčastejšie volených variánt sú internáty. Tie sa líšia cenou podľa možností vybavenia, ktoré ponúkajú (spoločné / samostatné kúpeľne, wc, kuchynka, wifi etc.), podľa lokality a podľa počtu ľudí na izbe. Nízka cena býva pre prichádzajúcich prvákov dôležitým kritériom, avšak je treba sa pripraviť na nový spôsob života. Internát je priestor, kde sa najlepšie zoznamuje a získavajú kontakty a priatelia, ale súkromia si obvykle príliš neužijete. Je to skôr výzva, ako sa naučiť spolunažívať s ostatnými ľuďmi, čo vyžaduje často veľké kompromisy.

Internát Vám však vôbec nemusí byť pridelený, záleží to hlavne na vzdialenosti Vášho bydliska od školy, od veľkosti mesta a tiež od Vašej sociálnej situácie. Čo robiť v takom prípade? Ďalšia, veľmi rozšírená možnosť, je spolubývanie na priváte, teda v prenájme, prípadne v podnájme. Spoločne s kamarátmi si môžete nájsť byt, za ktorý zodpovedáte, alebo samostatnú izbu. Nevýhodou sa môžu zdať jednorázové kaucie, ktoré sa platia pri podpise zmluvy o prenájme, ale slúžia ako poistka pre majiteľa bytu pri jeho prípadnom poškodení.

Stravovanie

Optimálnou variantou z hľadiska času a cien bývajú menzy, školské jedálne. Do úvahy pripadajú aj bufety či školské zariadenia, kde si kúpite cez pauzu niečo malé, aby ste prežili do ďalšieho jedla. Väčšinou sú k dispozícii aj automaty, kde si kúpite kávu alebo sladkú tyčinku. Najlacnejšie Vás zrejme vyjde hand-made, čiže domáca strava, no na ňu bohužiaľ častokrát nemáme vo víre školských povinností dosť času.

Ale kde vlastne na ten samostatný život vziať?

Práca, brigáda, živnosť

Ak sa Vám podarí skĺbiť školské povinnosti s prácou, môžete si privyrobiť brigádou. Niektoré oslovujú priamo študentov VŠ, takže sú časovo flexibilné. Navyše výhodou práce na dohodu je, že zamestnávateľ Vám nestrháva z výplaty odvody (sociálne, zdravotné poistenie). Nevýhodou brigády popri štúdiu je, že je to občas boj s časom a vlastnými schopnosťami.

A kde vlastne prácu hľadať? Je treba sledovať inzerciu (pracovné portály, personálne agentúry, nástenky v škole, na internete, v novinách), veľtrhy a burzy práce, informačný systém fakulty, weby firiem v odbore, ktorý študujete a podobne.

Študenstké pôžičky

Ak sa Vám nedarí nájsť prácu alebo to Vaše časové podmienky neumožňujú, existujú študentské pôžičky: možnosťou je obrátiť sa na banku (spotrebný úver, rôzne vysoké úroky), ale je dobré urobiť si v nich najprv prehľad. Druhá možnosť je študenstký pôžičkový fond (štátny), ktorý poskytuje nulové úroky počas štúdia. Po jeho ukončení je treba splatiť úroky, ktoré pokryjú infláciu.

Štipendiá

Škola podporuje svojich študentov, ktorí sú v ťaživej sociálnej situácii, je možné si v takom prípade zažiadať o sociálne štipendium. Podmienkou priznania je prezenčné štúdium prvého alebo druhého stupňa na vysokej škole so sídlom v SR a trvalé bydlisko na Slovensku. Posudzuje sa spoločný príjem Vás a Vašich rodinných príslušníkov. Dobrá správa je, že štipendium nie je vekovo obmedzené. Minimálna čiastka, ktorú môžete získať je 10 €, najvyššia možná 270 € mesačne.

Existuje i štipendium ubytovacie, ktoré sa udeľuje na základe vzdialenosti od miesta bydliska a prospechové štipendiá, ktoré sa udeľujú na základe výborných študijných či výskumných výsledkov jednorázovo (jeden krát za semester, nie je nutné si oň žiadať, bude Vám pridelené).

Ďalšie články k téme