Hľadáš zmysluplné využitie voľného času? Pridaj sa k DEMDIS

17. 2. 2023 | Študentský život

DEMDISUrčite ste už mali možnosť zažiť, vidieť či čítať nejakú nenávistnú diskusiu, ktorá s tou demokratickou nemala nič moc spoločné. Je v poriadku mať iný názor na vec, ale základom je vedieť ho slušne vyjadriť a ochotne diskutovať s druhou stranou. Preto je tu DEMDIS – demokratická diskusia. Ide o občianske združenie, teda o komunitu, platformu, ale aj myšlienku s cieľom „tvoriť svet férovej a otvorenej diskusie, ktorý umožňuje vecnú konfrontáciu odlišných pohľadov v online prostredí.”

DEMDIS organizuje diskusie, do ktorých zapája širokú verejnosť, teda všetky názorové póly. Diskusie sa týkajú občianskych tém ako napríklad demokracia či referendum, ale aj každodenných tém ako sú spory na rodinných stretnutiach či (ne)dávanie tringeltov. Prispieť do diskusie môže každý, dôležité ale je, aby sa všetci prispievatelia riadili Kódexom férovej a otvorenej diskusie, ktorý je na stránkach zverejnený.

Okrem samotnej diskusie sú k nej vždy zverejnené aj základné informácie a pozadie problematiky. Po skončení diskusie ju tím DEMDIS uzavrie a vyhodnotí, kto sa do diskusie zapojil, aké boli najkonsenzuálnejšie názory, aké sú riešenia a ďalšie zaujímavé informácie, ktoré z diskusie vyplynú.

Dobrou správou je, že tím DEMDIS hľadá nových členov, ktorým záleží na tom, aby bola spoločenská diskusia slušná, vecná a prínosná. Pridajte sa aj vy a staňte sa strážcom demokratickej diskusie.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme