International Baccalaureate Diploma Programme - čo je to a kde to študovať

14. 6. 2022 | O študijných programoch

International Baccalaureate Diploma ProgrammeNapadlo ti niekedy študovať na strednej škole iné kurikulum ako to bežné zakončené maturitnou skúškou? Pokiaľ nie, dovoľ nám zoznámiť ťa s programom, ktorý sa nazýva International Baccalaureat alebo skrátene aj IB. Je to program pre študentov stredných škôl, ktorý sa dá študovať ako na Slovenku, tak v zahraničí. V našom článku sa dozvieš, v čom toto štúdium spočíva, v čom sa líši oproti bežnému stredoškolskému štúdiu, ktoré poznáme a kde ho môžeš študovať.

Čo je IB?

International Baccalaureate Diploma Programme je dvojročné stredoškolské štúdium, ktoré môžeš absolvovať v posledných dvoch rokoch tvojho štúdia na strednej škole. Ide o bilingválne štúdium v anglickom jazyku vďaka čomu ho môžu študovať žiaci z celého sveta. Výstupom je IB diplom, ktorý je medzinárodne uznávaným certifikátom o ukončení stredoškolského štúdia. Študenti IB preto nezvyknú skladať maturitnú skúšku, nakoľko sú záverečné IB skúšky zrovnoprávnené s našou maturitou. Vďaka tomu môžeš samozrejme pokračovať v štúdiu na Slovensku či v Českej republike. Najčastejšie si žiaci volia toto štúdium, pokiaľ plánujú absolvovať vysokú školu v zahraničí na tých najprestížnejších školách ako je Cambridge, Oxfort, Harvard, Yale, MIT a mnohé ďalšie. Je to z toho dôvodu, že pri výberovom konaní sa uplatňujú iné podmienky pre uchádzačov s IB diplomov a s maturitnou skúškou. Samozrejme to neznamená, že pokiaľ nebudeš mať IB diplom, ale maturitnú skúšku, nemáš automaticky možnosť sa na tieto školy dostať. Rozdiel však spočíva jednak v tom, že pre tieto školy sú výsledky z IB ľahšie čitateľné, a to preto, že IB skúšky a úroveň znalostí sú normatívne pre žiakov z celého sveta a zároveň pre to, že mnohé univerzity majú nastavený maximálny počet prijatých uchádzačov z jednotlivých regiónov sveta a IB študenti tvoria samostatnú, pomerne početnú, kategóriu bez ohľadu na región.

Pre koho je IB určené?

Najčastejšie toto štúdium zvažujú nadaní žiaci, ktorí nezvyknú mať problém s učivom a učením sa na normálnej strednej škole. Je to z toho dôvodu, že osnovy tohto štúdia sú nastavené tak, že mnohé predmety sú vyučované na vysokoškolskej úrovni.

Aký je rozdiel oproti inému štúdiu?

Školy, ktoré sú akreditované na výuku IB programu majú rovnaké podmienky a úroveň naprieč celým svetom. Zároveň je ten program zameraný na rozvoj rôznych vlastností a schopností, na ktoré nie je bežne kladený taký dôraz. V dôsledku toho by všetci absolventi IB školy mali byť schopní kriticky myslieť a riešiť komplexné problémy, mali by byť schopní lepšie sa adaptovať na dynamicky sa meniace prostredie okolo nich a ďalšie.

Kde môžeš IB študovať?

Napriek tomu, že IB je pomerne netypickým formátom pre Slovensko, môžeš toto štúdium absolvovať na niekoľkých školách aj na Slovensku. Medzi ne patrí napríklad Spojená škola Novohradská v Bratislave, či súkromné školy The British International School Bratislava alebo QSI International School of Bratislava a ďalšie. Zoznam všetkých nájdeš na oficiálnych stránkach International Baccalaureate.

 IB je špecifickou formou stredoškolského štúdia a záleží na každom študentovi, ktorú prírpavu na vysokú školu si vyberie. Dôležité je najmä to, aby mal každý informácie o všetkých možnostiach a na základe toho sa mohol rozhodnúť.


podpora@vysokeskoly.cz