Kde hľadať zdroje pre bakalársku a diplomovú prácu

5. 11. 2015 | Štúdium na vysokej škole

Pre napísanie dobrej diplomovej alebo bakalárskej práce budete najskôr potrebovať viac literatúry než ponúka vaša univerzitná, alebo mestská knižnica. Našťastie je jej internet plný. My sme sa pozreli na najzaujímavejšie akademické zdroje.

Minimálny počet zdrojov pre bakalársku a diplomovú prácu sa môže na jednotlivých školách líšiť. Obvykle sa však vyžaduje, aby študent vychádzal aspoň z dvadsiatich či tridsiatich relevantných zdrojov. A jeden pohľad do katalógu školskej knižnice môže odhaliť, že jej preukážka nebude pri písaní záverečnej práce stačiť.

Google Scholar

Najčastejšou voľbou pri hľadaní viac-menej čohokoľvek je Google. Odporúčame však vyskúšať i jeho špecializovanú podstránku Google Scholar. Tá radí výsledky vyhľadávania o niečo inak, než hlavná stránka Googlu a namiesto najpopulárnejších zdrojov ako napríklad Wikipedia uprednostňuje tie akademické. Stránka zobrazí časť výsledkov i v slovenčine a češtine, istotou je však angličtina. Značka PDF vpravo od výsledku vyhľadávania zároveň ukazuje, že článok je dostupný k okamžitému voľnému stiahnutiu.

Directory of Open Access Journals

Databáza Directory of Open Access Journals zhromažďuje voľne dostupné odborné periodiká. Vyhľadávať môžete na základe kľúčových slov v tituloch i jednotlivých článkoch. V ďalšom kroku je možné svoje vyhľadávanie spresniť na krajinu pôvodu, alebo jazyk, v ktorom má text byť. I v tomto prípade je znalosť cudzích jazykov nevyhnutnosťou.

Sage

Sage je známe britské vydavateľstvo odbornej literatúry. Väčšina jeho titulov je spoplatnená, na svojich stránkách však ponúka v sekcii Open access i tituly zdarma. Dostať sa tak môžete k medicínskym odborným časopisom, ale napríklad i článkom o médiách.

Univerzitná knižnica

Rada, ktorá ide zdanlivo proti úvodnému tvrdeniu, že katalóg knižnice nemusí stačiť. Čoraz viac univerzít však v prácach svojich študentov požaduje i zahraničné zdroje, ktorých v policiach slovenských knižníc skutočne nie je veľa. Knižnice sa však svojim návštevníkom snažia pomôcť inak – e-prameňmi. Napríklad Univerzitná knižnica v Bratislave ponúka prístup k najrôznejším elektronickým databázam, knihám a časopisom. Službu však poskytujú i mnohé ďalšie knižnice, stačí sa opýtať v tej, ktorú máte najbližšie.

Gutenberg

Gutenberg nie je tradičným zdrojom akademickej literatúry. Ide o zrejme najväčšiu svetovú databázu elektronických kníh zdarma. Obsahuje však i odbornú literatúru, obvykle staršieho data, i tá však môže byť cenným zdrojom. Najmä u prác, ktoré idú hlbšie do histórie svojho odboru.

Foto: Pixabay

Ďalšie články k téme