Letná škola diplomacie

5. 5. 2021 | Študentský život

Letná škola diplomacieZaujímaš sa o dianie v zahraničnej politike a chcel by si nahliadnuť do zákutí slovenskej diplomacie? Máš čas v termíne 27. júna – 3. júla 2021? Tak nepremeškaj možnosť prihlásiť sa na letnú školu diplomacie Štefana Osuského.

Letná škola diplomacie predstavuje výbornú možnosť pre tých, ktorí chcú čas stráviť zmysluplne, no zároveň zaujímavo.

Ide o pilotný projekt Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti. Okrem cieľa podnietiť u mladých ľudí záujem o veci verejné a politické pôsobenie Slovenska v zahraničí sa snaží projekt, už ako z jeho názvu vyplýva, stavať na histórií, hodnotách, tradíciách a životných príbehoch významných slovenských diplomatov, ktorým Štefan Osuský určite bol. Pričinil sa o vznik slovenských légii a formovanie samostatného Československa. Bol osobou inšpirujúcou zakladateľov Európskej Únie.

Podmienky k prijatiu na letnú školu diplomacie zahŕňajú ukončenie minimálne prvého stupňa vysokoškolského štúdia. Vekový limit pre uchádzača je stanovený na maximálne 30 rokov. Štúdium v oblasti diplomacie a medzinárodných vzťahov nie je podmienkov, no záujem o dianie v zahraničnej politike áno.

Okrem zaslania štruktúrovaného životopisu v elektronickej forme, je nutné zaslať čestné prehlásenie o znalosti slovenského a anglického jazyka. Potrebné je taktiež zaslanie motivačného listu, ktorý nepresiahne dĺžku A4 a zaslanie dvoch esejí. Jedna esej v slovenskom jazyku v rozsahu max. 400 slov má byť na tému: „Malo by Slovensko upozorňovať na porušovania ľudských práv a trvať na dodržiavaní demokratických princípov a právneho štátu v iných krajinách“ Druhá esej má byť už v anglickom jazyku, a táto má mať rozsah max 350 slov na tému: „Malo by Slovensko upozorňovať na porušovania ľudských práv a trvať na dodržiavaní demokratických princípov a právneho štátu v iných krajinách?“

Prijatých bude 20 uchádzačov, ktorí absolvujú okrem tradičných akademických prednášok aj praktické worksopy s rôznymi poprednými osobnosťami slovenského verejného života a diplomacie. K tomu by mala byť súčasťou letnej školy aj návšteva medzinárodných organizácií vo Viedni.

O úspešnom prijatí budú uchádzači informovaní najneskôr do konca mája 2021.

Letná škola diplomacie je určite veľmi zaujímavá ponuka. Neváhaj sa preto prihlásiť a možno to budeš práve ty, koho letná škola diplomacie Štefana Osuského posunie kariérne vpred.

Zdroje: https://www.mzv.sk/letnaskola

Ďalšie články k téme