Rozhovor: Na Indonézii ma prekvapilo všetko

19. 10. 2015 | Štúdium v zahraničí

Podobne ako iní absolventi túžila i Veronika Šoltinská po štúdiu kulturológie ešte chvíľu cestovať. Voľba v jej prípade padla na Indonéziu, kde osem mesiacov učila tamojšie deti anglicky.

Ako ťa napadlo ísť učiť do Indonézie?

Po škole som chcela som ísť na platenú stáž do zahraničia po. V naozajstnej Ázii som nikdy nebola, bola to intuitívna cestovateľská voľba. Zároveň som nenašla stáž v médiách ani v reklame, kde som chcela pracovať, treťou voľbou teda bolo učiť. A navyše som vedela minimálne o troch ľuďoch, ktorí už v Indonézii boli a odporúčali mi to.

Na koho si sa teda s tým zámerom vycestovať do Ázie obrátila?

Potrebovala som organizáciu s čo najväčšou databázou stáží, ideálne na celom svete. Voľba padla na Aiesec.

Aké podmienky bolo potrebné na takúto stáž splniť a ako dlho trvalo jej vybavovanie?

Aiesec má vlastné podmienky, poplatky za sprostredkovanie a poplatok za školenie, na ktoré predtým perspektívneho stážistu pošlú a ktoré je bohužiaľ povinné. Zároveň absolvuje pohovor v nejakej tuzemskej pobočky, kde sa ho pýtajú kam chce ísť, prečo, alebo na ako dlho. Mali by si preklepnúť aj vašu znalosť angličtiny a to, či viete normálne zareagovať, ak sa stratíte v cudzej krajine. Občas do pohovoru zakomponujú rôzne prekvapenia typu: ako by ste mi predali toto neviditeľné pero? Na vybavovanie stáže teda treba trocha času, trocha trpezlivosti a trocha peňazí. Ideálne sa potom očakáva, že stážista vycestuje do 3 mesiacov od školenia. Ja som šla neskôr, ale iba preto, že som si stihla zlomiť nohu.

Mohla si nejako ovplyvniť konkrétny výber miesta, alebo ti ho vybrali?

Ja som si v podstate zaplatila za prístup do ich databázy a ich asistenciu. Potom som si prechádzala dostupné ponuky a reagovala na ne akoby som si hľadala klasické zamestnanie. Posielala som životopis, motivačné listy a podobne. Ak som sa druhej strane páčila, mali sme pohovor cez Skype, buď už s konkrétnou zahraničnou firmou, alebo s človekom z Aiesecu,ktorý pre firmy robil výber. Slovenský Aiesec mi potom pomáhal s celým procesom, ale osloviť niekoho bolo na mne.

Koľko celý tento proces stál?

Nepamätám si presne, ale poplatky organizácii mohli byť okolo 170 eur. V ďalších fázach to funguje u profesionálnych stáží tak, že som si sama platila letenku, poistenie, ubytovanie a stravu a za prácu som dostávala plat.

Aká pre teba vlastne bola prvá skúsenosť s učením?

Predtým som iba doučovala angličtinu, bola som zvyknutá na situáciu jeden na jedného. S celou triedou je to samozrejme úplne iné. V prvý deň som mala štyri hodiny so štyrmi triedami a veľmi zmiešané pocity. „Vyfasovala“ som tínedžerov, ktorí boli ok, starších študentov, ktorí nevedeli odpovedať ani na otázku ako sa volajú, dievčatká, ktoré sa so mnou fotili a objímali a ďalších tínedžerov, ktorým to bolo jedno. Po úplne prvom dni som bola preto presne napol zdesená a nadšená. Najťažšie na práci bolo odhadnúť v priebehu prvých minút, čo žiaci, ktorých vôbec nepoznám, potrebujú a na čo sa chytia.

Prekvapilo ta niečo na živote v Indonézii?

Všetko. Jedlo (vo všetkom je čili), zápchy, to že ľudia v nich trčia i 3 hodiny denne, krysy na uliciach aj na piatom poschodí jedného z ministerstiev, moslimské zvyky, snaha o ženskú emancipáciu, kondicionér na hijab, bieliace krémy na pleť, „uctievanie“ bielych cudzincov, posadnutosť selfíčkami, nefunkčné úrady a postupy a nenormálna sloboda. A ešte neexistujúci sociálny systém a to, že Jakarta nemá pláž vhodnú na kúpanie.

Ako si sa dorozumievala?

V práci po anglicky, ale aj to bol niekedy problém. V bežnom živote základnou indonézčinou, čo bolo asi dvadsať viet, ktoré som nachytala na ulici. V každom prípade veľa mimiky a gest.

Dala by si sa na to znova?

Na Aiesec už ísť nemôžem -vekové obmedzenie. Ale znova do Indonézie určite áno. Na dva mesiace, ideálne opakovane a precestovať, čo sa predtým opomenulo.

Ďalšie články k téme