Národné porovnávacie skúšky

17. 4. 2014 | Prijímacie konanie

Pravdepodobne ste o nich už počuli. Tento projekt českej spoločnosti SCIO sa totiž rýchlo rozšíril aj na Slovensku. Stále viac fakúlt prijíma uchádzačov práve na základe testov NPS. Ktoré fakulty to sú, ako skúšky prebiehajú, ako sa vyhodnocujú, aké druhy testov obsahujú, ako sa na ne pripraviť?

NPS sú písomné testy, ktoré môžu buď dopĺňať alebo celkom nahradiť prijímacie skúšky na vysokú školu. V ČR funguje tento systém od roku 2000, u nás začal v roku 2008. Oproti „tradičným“ prijímačkám NPS prinášajú zjednodušenie prijímacieho konania pre školy a viaceré výhody pre uchádzačov:

  • Už neplatí: jeden pokus a dosť. Prihlásiť sa môžete na viacero termínov prijímačiek, na fakulty potom spoločnosť SCIO posiela automaticky Váš najlepší výsledok, ten môžete uplatniť na viacerých fakultách
  • Prijímačky prídu za Vami: na Slovensku dnes môžete absolvovať testy na 17 fakultách v siedmich mestách, v Českej republike na 38 – ich
  • Prihlasovanie online. Pri registrácii si sami vyberáte miesto a dátum, ktoré Vám vyhovujú.
  • Prípravné testy, online kurzy Vám môžu pomôcť k dôkladnej príprave, ale sú platené.

TESTY

Všeobecné študijné predpoklady

Tento test je na Slovensku najčastejšie zaraďovaným testom do prijímacieho konania. Je slovenskou verziou testu Obecné studijní předpoklady (OSP), uznávajú ho však aj niektoré české fakulty (napríklad Právnická fakulta UK v Prahe, Fakulta sociálních studií Masarykovej univerzity v Brne alebo Ekonomická fakulta v Ostrave). Test je svojím spôsobom „nepríjemný“, pretože sa naň vlastne nedá naučiť a na každom termíne Vás čakajú iné úlohy.

Má štyri oddiely, ktoré majú preveriť schopnosti, ktoré by mal mať každý vysokoškolák: verbálny (25 min, 23 úloh), logický (30 min, 22 úloh), argumentačný (30 min, 22 úloh) a kvantitatívny (25 min, 23 úloh).

Ako test riešiť?

Pre úspešné vyriešenie testu nie je potrebné zodpovedať všetky otázky (test je zostavený tak, aby na priemerné skóre stačilo správne zodpovedanie približne 50 % otázok). Preto nemusíte byť nervózni z toho, že na riešenie máte málo času.

Určite je však vhodné zvoliť správnu stratégiu. Myslite napríklad na spôsob bodovania odpovedí:

Za nesprávnu odpoveď sa Vám časť bodu odráta (1/4 bodu za úlohy, v ktorých vyberáte z 5 odpovedí, 1/3 bodu pri výbere zo 4 možností). Správna je vždy jedna odpoveď, ak nezaškrtnete viac možností alebo žiadnu, nič sa nepripočíta ani neodčíta.

Riešiť môžete v ľubovoľnom poradí, avšak len v rámci jedného oddielu. Riešte najprv jednoduché úlohy. Pravdepodobne nestihnete vyriešiť všetky, no každá z nich má rovnakú bodovú hodnotu, ktorú môžete za odpoveď získať.

Základy spoločenských vied

Obsah skúšky vychádza z náplne stredoškolského predmetu základy spoločenských vied v rozsahu, v akom je vyučovaný na gymnáziu, ale odporúča sa pracovať aj s literatúrou a sledovať aktuálne informácie o politickom dianí v tlači. Keďže test je viazaný na české reálie, v súčasnosti by ste sa mali zoznámiť napríklad s novým českým Občianskym zákonníkom, zákonom o obchodných korporáciách či zmenami, ktoré vyplývajú zo vstupu Chorvátska do EÚ. Na test máte 60 minút, čas by Vám mal na vyriešenie stačiť. Obsahuje tri časti: Spoločnosť a jedinec (úlohy z psychológie, sociológie, filozofie), Štát a právo (úlohy z odboru práva a politológie), Hospodárstvo a svet (úlohy z ekonómie, európskej integrácie a moderných dejín).

Ďalšie testy

SCIO vytvorilo aj skúšku z matematiky, ekonómie, biológie, chémie a z anglického a nemeckého jazyka.

Vyhodnocovanie testov

V teste dosiahnete určité skóre, ktoré Vám bude prevedené na percentil. To je číslo, ktoré určuje Vaše poradie medzi ostatnými účastníkmi konkrétneho termínu. Inak povedané, ukazuje, koľko % uchádzačov ste v ten deň v teste predbehli. Preto nemusíte byť smutní, ak sa Vám zdá, že ste v teste nič nevedeli: Ak ste z maxima 100 bodov napríklad získali len 30 bodov, pokojne môžete mať percentil 100, ak všetci ostatní získali v teste 29,75 a menej bodov.

Každý oddiel (v testoch VŠP, OSP, ZSV) je vyhodnotený samostatným percentilom, niektoré fakulty prihliadajú na tieto čiastkové výsledky, ale väčšina hlavne na celkový. Pri viacerých termínoch nie je možné kombinovať percentily z rôznych oddielov.

Koľko to stojí

Pri vypĺňaní prihlášky si vyberáte variant skúšky z troch možností:

MINI – 17 € : skúška a stručné výsledky

ŠTANDARD – 20 € : skúška, a výsledky s individuálnou analýzou (šance na prijatie, porovnanie s ostatnými), pri jazykovej skúške certifikát a „semafor výsledkov“, čo sú riešenia a prístup k testu už v deň NPS.

KOMPLET – 28 € : okrem toho, čo obsahuje Štandard je tu navyše SMS asistent (zasielanie SMS o Vašej skúške, prihláške a ďalších) a certifikát s výsledkom (český a anglický jazyk).

Zľavy

Niektoré fakulty poskytujú svojim uchádzačom jeden termín zdarma vystavením poukazu (napríklad Fakulta sociálnych vied Univerzita Svätého Cyrila a Metoda v Trnave,), iné Vám za podanú prihlášku vydajú poukaz na dvojicu skúšok (Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave).

Sociálna zľava:

Účastníkom, ktorí preukážu tzv. sociálnu potrebnosť, poskytne spoločnosť Scio zľavu vo forme zníženia ceny skúšky o 300,– Kč a na všetky ďalšie produkty a služby spoločnosti Scio 60 % zľavu z aktuálnej ceny.

Tým, ktorí musia absolvovať viacero predmetov NPS, poskytne SCIO zľavu na prípravné materiály.

Zdroj: https://www.scio.sk

Zdroj fotografie: www.sxc.hu

Ďalšie články k téme

Prijímačky na medicínu v Bratislave nebudú len o bifľovaní

Prijímačky na medicínu v Bratislave nebudú len o bifľovaní

Prijímacie skúšky na medicínu sú jednými z najobávanejších prijímačiek na vysokú školu. Plynie to z toho, že od študentov medicíny sa už v prvom ročníku očakávajú znalosti vybraných predmetov na veľmi vysokej úrovni. Zároveň to súvisí s tým, že o medicínu je veľký záujem medzi uchádzačmi a lekárske fakulty pomocou náročnosti prijímacích skúšok selektujú tých …

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

S novým rokom prichádza pre mnohých stredoškolákov obdobie plné rozhodovania sa, prihlášok, návštev DOD, platieb a mnoho ďalších vecí, ktoré súvisia s budúcim nástupom na vysokú školu. Najdôležitejšie na tomto období sú ale termíny! Termín dní otvorených dverí, termíny prihlášok, termín prijímacích skúšok a ďalšie. Pokiaľ zvažujete viac vysokých škôl, odrazu vás tieto termíny zavalia …