Neprijatie na VŠ nie je koniec sveta

6. 7. 2015 | Rady maturantom

Prijímacie skúšky na vysokú školu nedopadnú vždy podľa predstáv a vy môžete svoje meno nájsť vedľa obávaného slova „neprijíma“. Akokoľvek nepríjemná správa to je, všetko nie je zďaleka stratené a na vysnívanú školu sa ešte dá dostať. Dôležité je však konať rýchlo a premyslene.

To, že vás vysoká škola neprijala, ešte nemusí znamenať, že jej študentom nakoniec nebudete. Drvivá väčšina slovenských vysokých škôl akceptuje odvolanie a v mnohých prípadoch nahradzuje úspešných uchádzačov, ktorí sa rozhodli študovať inde, uchádzačmi „pod čiarou“. Zákon o vysokých školách (131/2002 Z.z.) tento inštitút oficiálne nazýva „žiadosť o preskúmanie rozhodnutia o výsledku prijímacieho konania“. Zákon zároveň stanovuje presné časové limity pre uchádzača i pre školu.

Škola musí rozhodnutie o výsledku prijímacieho konania vyhotoviť do 30 dní od jeho konania. Nemyslí sa pritom zverejnenie počtu bodov zo skúšky – na základe toho síce časť študentov dokáže odhadnúť ako prijímacie konanie dopadne, veľká časť sa však bude pohybovať v istej sivej zóne a bude si musieť počkať na rozhodnutie školy. Po doručení konkrétneho rozhodnutia, v ktorom sa uchádzač dozvie, že ho škola neprijíma je však potrebné konať omnoho rýchlejšie. Lehota pre uchádzačov na preskúmanie tohto rozhodnutia je totiž stanovená iba na osem dní od jeho doručenia. Po jej uplynutí už odvolanie nebude akceptované. Žiadosť sa pritom podáva orgánu (väčšinou dekanovi), ktorý rozhodnutie o neprijatí vydal.

Sedem možností Ešte pred tým, než sa rozbehnete s odvolaním na poštu, je dobré poriadne rozhodnutie vysokej školy preskúmať. Sú totiž prípady, v ktorých odvolanie nemá zmysel a rozhodnutie školy nezmení. Podľa štatistík Ústavu informácií a prognóz školstva zo všetkých neúspešných uchádzačov neprijali vysoké školy 49% z kapacitných dôvodov. Ďalšiu polovicu pre neprospech na prijímacích skúškach, nesplnenie podmienok, či nedostavenie sa na skúšku.

Odvolanie má určite zmysel, pokiaľ patríte k prvej polovici neúspešných uchádzačov a čím bližšie ste k „čiare“, tým lepší výsledok to pre vás môže znamenať. V prípade, že ste neuspeli na prijímacích skúškach a nedosiahli potrebnú bodovú hranicu je potrebné postupovať obozretnejšie. Pomôcť môže nahliadnutie do vlastného testu, ktoré vám škola má umožniť, kde môžete odhaliť zlé zrátanie bodov alebo otázku, ktorá nepatrí do stredoškolské­ho učiva.

V zásade však pri odvolaní vždy platí poukazovanie na reálne nedostatky prijímacích skúšok. To, že ste sa v daný deň necítili dobre, alebo mali práve rodinné problémy, síce dokáže ovplyvniť váš výsledok, škola to však ako argument akceptovať nebude. Argumentom môže byť napríklad nejasné formulovanie otázok, skutočne nevyhovujúce priestory, alebo napríklad menej času na vypracovanie, než bolo oficiálne stanovené.

Text odvolania by mal byť formálny a stručný. Okrem hlavné žiadosti o preskúmanie rozhodnutia a jej odôvodnenia môžete ešte podporiť svoj záujem o daný odbor napríklad výsledkami zo školských olympiád, stážami, či rôznymi certifikátmi. Neexistuje však presne predpísaná forma, čoho dôkazom je sedem vzorov odvolaní zde. Ten istý ústav zároveň udáva informáciu, že v minulom roku s odvolaním uspelo 960 študentov a ďalších 1209 sa dostalo na uvoľnené miesto. Ani nápis „neprijíma“ tak nemusí znamenať, že je všetko stratené.

Autorka: Eva Mošpanová Zdroj foto: http://www.freeimages.com/

Ďalšie články k téme