Neváhajte! Podajte si prihlášku na poslednú chvíľu

15. 2. 2017 | Aktuality

Ešte stále ste si nepodali prihlášku na vysokú školu? Vybavovanie na poslednú chvíľu síce nebude jednoduché ale zároveň ani nemožné. Mali by ste si preto urýchlene nájsť čas na vyriešenie tohto problému. Už to viac neodkladajte.

prihláška na poslednú chvíľuV prípade, že patríte do tej „šťastnejšej“ skupiny mladých ľudí a už dlhší čas viete, čomu by ste sa v budúcnosti chceli venovať, máte to jednoduchšie. Sadnite si ku počítaču, na internete si dôsledne vyhľadajte všetky vysoké školy na území Slovenskej republiky alebo v zahraničí, ktoré ponúkajú vami vybraný študijný odbor a rozhodnite sa, kde všade chcete poslať svoje prihlášky. Buďte však opatrní, neposielajte priveľa prihlášok a obzvlášť na študijné odbory, pri ktorých musíte úspešne absolvovať prijímacie konanie. Myslite na to, že menej je niekedy viac a dôležité je pripraviť sa dôkladne.

Ak ste však podanie prihlášky na vysokú školu odkladali, pretože netušíte, čomu by ste sa chceli venovať, rozhodne nezúfajte. Existuje niekoľko spôsobov, vďaka ktorým sa z tejto nepríjemnej situácie môžete dostať. Rozhodne začnite u študijného poradcu, ktorého má každá jedna stredná škola alebo gymnázium. Choďte za človekom, ktorého úlohou je oboznámiť vás s vysokými školami na území Slovenskej republiky a prípadne vám vie odporučiť, aký študijný odbor by sa pre vás hodil. Máte však aj možnosť vyplniť si test študijných predpokladov, na základe ktorého zistíte, či by ste sa mali venovať napríklad humanitným, informačným, lekárskym či ekologickým vedám alebo radšej matematike, štatistike, učiteľstvu a ďalším. Pokiaľ vám to ale nestačí, sadnite si doma v pokoji ku stolu a vezmite si pero a papier. Na pravú stranu si napíšte, čo vás baví, zatiaľ čo na ľavú si zaznačte, o čo by ste v živote vôbec nemali záujem. Aj tieto informácie vám môžu pomôcť pri výbere vysokej školy.

V prípade, že ste si už študijný odbor vybrali, skúste sa prostredníctvom sociálnych sietí spojiť s ľuďmi, ktorí ho študujú alebo sa im podarilo úspešne ho absolvovať. Nájdete ich v skupinách, ktoré sú určené pre študentov, nebojte sa preto napísať im správu a urobiť si vďaka ich názorom obraz o tom, či je pre vás zvolený odbor to „pravé – orechové“. Pokiaľ z ich strany uvidíte záujem, pýtajte sa otázku za otázkou. Zamerajte sa hlavne na učivo, prednášky a pedagógov.

Pokiaľ sa už definitívne rozhodnete pre konkrétny študijný odbor aj vysokú školu je čas, aby ste si podali prihlášku. Existujú dva varianty – elektronická a papierová. Výhodou prvej možnosti je, že si ju na internete môžete podať naozaj kedykoľvek (pravdaže v časovom limite určenom danou vysoko školou). Keď sa v noci prebudíte a uvedomíte si, že je to definitívne a nechcete dlhšie čakať tak stačí, aby ste spustili nohy z postele, sadli za počítač a cez internet to vybavíte ihneď. Okrem toho je podanie elektronickej prihlášky lacnejšie. V prípade, že si chcete podať papierovú prihlášku, dajte veľký pozor. Pri jej vypĺňaní sa snažte neurobiť chybu, aby ste nemuseli zbytočne škrtať, a vpíšte do nej všetky potrebné informácie. Na konci nezabudnite na dátum a podpis. Následne už len pripojíte všetky dokumenty (ako napríklad vysvedčenia či potvrdenie o zaplatení poplatku) a pošlete. Vaša prihláška tak môže konečne, aj keď na poslednú chvíľu, „odcestovať do destinácie“ – vysoká škola. Veľa šťastia!