Plagiátorstvo v Európe: Slovensko je na tom dobre

15. 1. 2014 | Aktuality

Medzinárodný projekt IPPHEAE (Impact of Policies for Plagiarism in Higher Education Across Europe) priniesol výsledky výskumu, ktorý prebehol v 27 krajinách EÚ a týkal sa plagiátorstva.

Posudzoval, aké je povedomie o ňom medzi študentmi a zamestnancami, aká dôkladná je prevencia, detekcia, teda, ako sa plagiátostvo odhaľuje, aký je sankčný systém, výskumná činnosť a ďalšie aspekty. Slovensko sa umiestnilo na 6. mieste.

Zo správy, ktorá zverejňuje výsledky prieskumu, sa dozvieme, že bolo ocenené, že slovenskí výskumníci vyvíjajú ďalšie technologické riešenia plagiátorstva a taktiež sa ním aktívne zaoberajú výskumne.

Môžeme sa tu však dočítať aj to, že by Slovensko mohlo viac zapracovať v oblasti prevencie a využívať softvérové vybavenie, ktoré má na dobrej úrovni, aj k samotnej prevencii a edukácii študentov, nielen k detekovaniu plagiátorstva.

Zásluhu na tomto umiestnení má projekt ANTIPLAG, ktorý tvorí Centrálny register záverečných a kvalifikačných prác a Systém na odhaľovanie plagiátov pre slovenské vysoké školy. Je riadený Centrom vedecko-technických informácií SR a minulý rok sa tešil veľkému úspechu, keď získal od Európskej komisie prestížnu cenu za inováciu vo verejnejs práve.

ANTIPLAG kontroluje záverečné práce všetkých stupňov (od bakalárskych až po habilitačné). Vďaka tomu, že sú zhromažďované v centrálnom registri, je možné ich porovnať s ostatnými prácami i s niektorými internetovými zdrojmi.

Zdroje http://www.cvtisr.sk/…-spravy.html?…

https://www.vedatechnika.sk/…-cvtisr.aspx

http://ippheae.eu/…20report.pdf

Zdroj fotografie: www.sxc.hu