Podujatia, na ktoré sa ešte môžete tešiť do konca leta

20. 8. 2023 | Študentský život

Letné prázdniny Letné prázdniny sa chýlia ku koncu a začiatok školského roka sa nezadržateľne blíži. Aj keď do zahájenia školského roka zostáva už len pár týždňom, kultúrne leto na Slovensku sa ešte nekončí. Obdobie letných prázdnin sa okrem voľna, dovoleniek a výletov vyznačuje aj množstvom festivalov, jarmokov, koncertov a iných podujatí, ktoré sa častokrát konajú pod holým nebom. Tak tomu bolo aj túto sezónu a mnoho úspešných podujatí majú Slováci a Slovensky za sebou. Stále je ale pripravených niekoľko podujatí, kam môžete zamieriť.

Jarmoky

Aj sa sezóna jarmokov začína na mnohých miestach už v jarných mesiacoch, stále sa ich milovníci môžu na nejaké tešiť. A to dokonca v niekoľkých kútoch Slovenska.

  • Na východe Slovenska láka Bardejovský jarmok. Jarmok s tradíciou už od 14. storočia ponúkne návštevníkom bohatý kultúrny program, jarmočné pochúťky a mnoho ďalšieho priamo na historickom Radničnom námestí. Jarmok sa koná posledný augustový víkend.
  • Bartolomejský jarmok v Ilave je oslavou konca leta, bohatej úrody a  Svätého Bartolomeja. Jeho história siaha do 15. storočia a koná sa 25. až 26. augusta.
  • Na svoj jarmok sa môže tešiť aj Nitra, konkrétne mestská časť Klokočina. Klokočinský jarmok privíta návštevníkov počas rovnakého víkendu ako predchádzajúce dva.

Kremnické gagy

Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy je unikátny medzinárodný festival, ktorý sa každoročne koná v historickom meste Kremnica. Už od roku 1981 prichádzajú do srdca Európy umelci z celého sveta. Ide o prehliadku umeleckého programu s dôrazom na humor, satiru a kultivovanú zábavu. Okrem jedinečného kultúrneho zážitku, ktorý Kremnické gagy ponúkajú, je významnou súčasťou aj udeľovanie prestížneho ocenenia Zlatý gunár. Toto tradičné podujatie sa každý rok koná na konci augusta a nie to tomu inak ani tento rok. Gagy sa budú konať 25. až 27. augusta.

Scénická žatva 

Chýbajú vám počas divadelných prázdnin predstavenia? Vaše čakanie sa skončilo, na prelome augusta a septembra sa môžete tešiť na festival Scénická žatva v Martine. Ide o najstarší festival neprofesionálneho divadla v Európe. Návštevníci sa môžu tešiť na predstavenia súborov aj jednotlivcov. Okrem samotných predstavení, ktorých nie je málo, sú pripravené aj tvorivé dielne. Na tie je však nutné sa prihlásiť vopred.

Možností aj žánrov je ešte mnoho. Tak pokiaľ ešte nemáte program na najbližšie letné dni, určite si z ponuky vyberiete.


podpora@vysokeskoly.cz