Pomaturitné štúdium jazykov

20. 2. 2013 | Rady maturantom

Jedna z využívaných možností, ak sa Vám nepodarí dostať na vysokú, je zdokonaľovanie sa v cudzom jazyku. Dnes už totiž neplatí len „Čím viac jazykov vieš, toľkokrát si človekom“, ale hlavne „Čím viac jazykov ovládaš, tým máš vyššiu šancu sa uplatniť na trhu práce“. Pozn. Článok bol 27. 6. 2016 aktualizovaný­. (kav)

Pomaturitné štúdium

Vo všeobecnosti je tento druh štúdia určený pre uchádzačov, ktorí už majú maturitu a majú v úmysle si doplniť získané vzdelanie, prípadne získať odbornú kvalifikáciu v inom odbore než v tom, v ktorom už absolvovali maturitnú skúšku.

V oblasti jazykového vzdelávania sa jedná o intenzívnu formu štúdia, ktoré Vám zároveň dovolí mať štatút študenta, akoby ste študovali na vysokej škole. Je to rýchla a efektívna forma nadobudnutia jazykových kompetencií. Jedná sa väčšinou o 1-ročné denné kurzy, ale existujú i možnosti študovať externou formou. Ak sa chystáte uchádzať o prácu v zahraničí, ale nie ste dostatočne jazykovo vybavení, chcete sa orientovať na konkrétnu oblasť alebo Vás skrátka štúdium jazykov baví, je to ideálna voľba.

Certifikáty, licencie, štátne jazykové skúšky

Absolvovaním kurzu a zložením skúšky môžete získať viaceré varianty osvedčení či certifikátov, skúšky sú odstupňované podľa náročnosti a i toho, kde všade sú akceptované. Je dobré sa o tom vopred informovať a zvážiť, na čo budete certifikát potrebovať. Hlavný rozdiel je medzi medzinárodnou a štátnou skúškou:

Štátne jazykové skúšky

Jazykové školy, ktoré získali oprávnenie od Ministerstva školstva SR, môžu ponúkať tento typ skúšky. Tie sa konajú 2 krát do roka a skladajú sa z ústnej (konverzácia na určenú tému, znalosť reálií, diskusia o prečítaných dielach) a písomnej časti (tá obsahuje i počúvanie a prácu s textom, preklad na voľnú tému, esej…). Majú niekoľko typov:

  • Základná jazyková skúška: možnosť prihlásiť sa s dovŕšením 17 roku, nárokmi zodpovedá úrovni B2, obsahuje ústnu a písomnú časť (úspech v písomnej je podmienkou ústnej)
  • Všeobecná: od 18 rokov, rovná sa úrovni C1 – C2 (cca 840–980 hodín výuky), obsah je podobne všeobecný, ale viac sa zameriava na základy odboru, v ktorom študujúci pracuje či má v úmysle pracovať. Je nutné preukázať hlbšie znalosti problematiky.
  • Odborná: po 18 roku a po úspešnom zvládnutí základnej alebo všeobecnej skúšky, vykonáva sa v konkrétnom zvolenom odbore
  • Špeciálna: podmienkou je všeobecná skúška, zodpovedá úrovni C2 (105–140 hodín výuky), možno ju absolvovať v prekladateľstve alebo tlmočníctve

Medzinárodné skúšky

Absolvovaním získate medzinárodný certifikát. Podľa zvolenej úrovne si vyberiete ten, ktorý sa hodí práve pre Vaše účely.

  • Anglický jazyk: Na Slovensku sa robia skúšky Cambridge ESOL Exams (English for Speakers of Other Languages) a IELTS (International English Language Testing System) na British Council, ostatné skúšky potom v školách, ktoré majú licenciu na vydávanie certifikátov.
  • Certifikátov je veľké množstvo, z najznámejších sú to napríklad Cambridgské skúšky, IES (medzinárodne uznávaný, akceptovaný zamestnávateľskými organizáciami EÚ), LCCI (Certifikát Londýnskej obchodnej a priemyselnej komory), FCE (First Certificate in English), CAE, TOEFL a ďalšie
  • Nemecký jazyk: skúšky Goetheho inštitútu, skúšky Österreich Inštitútu, TestDaF, Deutsch
  • Bussiness certifikáty, TELC, ECL – európske medzinárodné jazykové certifikáty (pre rôzne jazyky) a ďalšie.
  • Španielsky jazyk: D.I.E. (Diploma Internacional de Español), DELE (Diplomas de Español como Lengua Extranjera), BULATS – obchodná Španielčina (testový systém, tiež pre iné jazyky)
  • Francúzština: CCIP – certifikáty Parížskej obchodnej komory, DALF, DELF, TCF – certifikáty Ministerstva školstva, Certifikáty Alliance Française (DSEC, DL, CEFP1, CEFP2…)
  • Komplexný prehľad nájdete napríklad tu: http://www.jazykovevzdelavanie.sk/en/

Úrovne jazyka

Rada EÚ vydala takzvaný Spoločný európsky referenčný rámec pre jazykové znalosti (Common European Framework of Reference for Languages-CEFR), v ktorom sú špecifikované schopnosti študenta, ktorý sa učí cudzí jazyk v niektorej z krajín EÚ. Rámec určuje jazykovú úroveň, tých je šesť: A1, A2, B1, B2, C1 a C2 (vzostupne: A – základy, B – autonómia, C – ovládanie).

  • A1 – začiatočník
  • A2 – základná
  • B1 – mierne pokročilá
  • B2 – pokročilá
  • C1 – stredne pokročilá
  • C2 – pokročilá (ovládanie jazyka na najvyššej úrovni)

Kde študovať

Predovšetkým sú to vzdelávacie inštitúty a jazykové školy, ktorých je dnes už neúrekom a študovať sa dá aj priamo v zahraničí (niekedy i s možnosťami bývať priamo u hostiteľskej rodiny, kde ste nútení komunikovať výhradne v cudzom jazyku).

Ceny

Štúdium je spoplatnené, konkrétne čiastky nastavuje každá organizácia samostatne, ale pohybujú sa na rok okolo 1000 € (za cca 600 vyučovacích hodín), niekedy sú možné napríklad zľavy pre mamičky na materskej dovolenke a podobne.

Ďalšie články k téme