Prokrastinácia: čo to je a ako s ňou bojovať

11. 3. 2022 | Študentský život

ProkrastináciaSlovo prokrastinácia sa v poslednom čase stalo bežnou súčasťou našej slovnej zásoby. Z analýzy vyplýva, že 80 až 95 percent vysokoškolákov počas svojho štúdia niekedy prokrastinovalo a že každý jeden z nás má tendenciu prokrastinovať. Čo ale prokrastinácia znamená, ako ju odlíšime od lenivosti a najmä ako sa jej vyhýbať?

Čo je to prokrastinácia

Prokrastinácia znamená chronické odkladanie úloh na neskôr. Slovo pochádza z latinského slova pro crastinus, čo, nie prekvapivo, znamená „na zajtrajšok”. Každý poznáme pocit, kedy by sme sa mali venovať úlohám, ktoré potrebujeme splniť, no namiesto toho trávime čas príjemnejšou aktivitou. Tento fenomén je rozšírený ako medzi študentmi, tak medzi pracujúcimi. Prokrastinácia môže byť často mylne zamieňaná s lenivosťou, no základný rozdiel spočíva v tom, že prokrastinátor má z nesplnených úloh výčitky, no lenivec nie. Lenivému človeku sa nechce nič robiť, ale zároveň mu to vôbec nevadí.

Čo prokrastinácii predchádza

Z posledných výskumov vyplýva, že prokrastinácia plynie z negatívnych emócií. Na rozdiel od doterajších názorov, ktoré mali za to, že plynie z neschopnosti zorganizovať si čas či z nedostatočnej motivácie. To znamená, že máme tendenciu úlohy odkladať, pokiaľ v nás vyvolávajú negatívne emócie ako strach, nudu či nepokoj. Preto si radšej volíme aktivity, ktoré v nás vyvolávajú príjemné pocity.

Prečo predstavuje prokrastinácia problém?

Paradoxom prokrastinácie je, že napriek tomu, že môžeme mať pocit, že pri nej neplytváme energiou, či možno dokonca oddychujeme, dochádza však k presnému opaku. S každou nesplnenou úlohou dochádza k poklesu energie a hlavný problém prokrastinácie je, že častokrát nejde o jednorázovú záležitosť, ale skôr o neustále kopiace sa množstvo povinností. Prokrastinátor sa dostáva do začarovaného kruhu, kedy každou ďalšou nesplnenou úlohou má menej a menej energie. Vrcholom môže byť až prepustenie z práce či vyhodenie zo školy.

Ako s prokrastináciou bojovať

Podľa odborníkov je kľúčom k úspechu sebakontrola a práca s pozornosťou. Preto nie je nutné presviedčať sa o tom, že v nás nejaká aktivita odrazu vytvára pozitívnu emóciu. Naopak, je dôležité vedome sa začať aktivite venovať aj napriek negatívnej emócii a sústrediť sa na jednotlivé kroky, ktoré treba urobiť pre splnenie danej úlohy. Aktivitu je preto vhodné rozdeliť si na jednotlivé kroky a začať od najjednoduchších a postupne pokračovať. Čo každý považujeme za najjednoduchšie je individuálne, pre niekoho to pri písaní seminárnej práce môže byť rešerš literatúry, pre iného to môže byť úprava formy textu.

Pri sebakontrole a boji s prokrastináciou je však dôležité si uvedomiť, že na každého z nás funguje niečo iné, a preto pokiaľ ti vyhovuje robiť si každé ráno zoznam úloh, ktoré máš splniť, skús si ich zoradiť tak, aby si začal(a) s tou najdôležitejšou a postupne prechádzaj k tým menej dôležitým. Pokiaľ ti v práci bráni tendencia si neustále kontrolovať telefón, nainštaluj si aplikáciu ako napríklad Forest, v ktorej si budeš sadiť virtuálny les, ktorý rastie len v tom čase, kedy sa sústredíš a nepoužívaš svoj telefón. Pokiaľ máš rád/rada kávu, skús si dať za cieľ, že predtým, než si ju pôjdeš urobiť, sa naučíš o kapitolu viac a až potom si ju za odmenu daj.

 

Ďalšie články k téme