Prváci na strednej sa môžu tešiť na príspevok na počítač

11. 3. 2023 | Aktuality

príspevok na počítač Prváci na stredných školách a vybraní žiaci z iných ročníkov a základných škôl sa môžu tešiť na príspevok 350€ na počítač či tablet s klávesnicou. Tento benefit sa bude týkať viac ako 152 000 žiakov a pochádza z dielne Ministerstva informatizácie. Celkový vyčlenený rozpočet je 65 miliónov eur a financie pochádzajú z eurofondov.

Pilotný projekt má zlepšiť digitálne zručnosti žiakov, ktorých sa dotkla pandémia COVID-19 v siedmom, ôsmom či deviatom ročníku základnej školy alebo tým, ktorí by si za iných okolností počítač nemohli dovoliť. „Primárnym cieľom projektu je vyrovnať štartovacie pozície, zvýšiť dostupnosť digitálnych zariadení a podporiť rovný prístup vo vzdelávaní medzi žiakmi, a to bez ohľadu, z akého socioekonomického prostredia pochádzajú. Aj vďaka tejto pomoci budú žiaci schopní študovať plnohodnotne i z domu a tiež rozvíjať svoje digitálne zručnosti a uspieť v digitálnej dobe,“ skonštatoval predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský. Zo štatistík, ktoré uvidela ministerka investícií, Veronika Remišová, vyplýva, že tento príspevok by mal dostať každý štvrtý žiak na strednej a každý piaty na základnej škole.

Na získanie príspevku bude nutné podať žiadosť a pokiaľ budú splnené podmienky, dostane žiadateľ do e-mailu kód a zoznam predajní, kde ho bude môcť uplatniť.

Ministerstvo označuje projekt za pilotný, čo by mohlo znamenať, že ho podľa úspešnosti zvažuje aj na ďalšie roky. To sa však ešte len dozvieme.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme