Rebríček slovenských vysokých škôl

21. 2. 2017 | Aktuality

Nevieš sa rozhodnúť medzi dvomi fakultami či školami, na ktorú sa hlásiť? Jedni hovoria, že je lepšia ta prvá, ďalší, že tá druhá. No kde je pravda? Každoročne sa zostavujú rôzne rebríčky vysokých škôl, podľa ktorých môžete objektívnejšie vidieť, ako si vedie vaša vybraná škola alebo fakulta oproti ostatným.

rebríček sloveských vysokých škôl

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) vytvára rebríček vysokých škôl už od roku 2005. Hodnotí 112 fakúlt, z toho 8 je súkromných. Delí ich do jedenástich skupín odborov, aby porovnávanie bolo objektívnejšie. Za rok 2015 bola v skupine TECH najlepšia Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, hneď za ňou skončila Fakulta elektrotechniky a informatiky STU a za ňou Strojnícka fakulta ŽU.

Skupinu PRIR vedú Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK, Prírodovedecká fakulta UPJŠ a Prírodovedecká fakulta UK. Skupina MED má na prvých troch miestach Jesseniovu lekársku fakultu UK, Farmaceutickú fakultu UK a Lekársku fakultu UPJŠ.

V skupine AGRO sú na prvých priečkach Lesnícka fakulta TUZVO, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie a Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU. Skupina EKONOM má na prvom mieste Ekonomickú fakultu TUKE, na druhom Národohospodársku fakultu EU a na treťom Fakultu ekonomiky a manažmentu SPU.

Skupine FILOZOF kraľuje Fakulta humanitných a prírodných vied PU, nasleduje Filozofická fakulta KU a Filozofická fakulta UK. Právnická fakulta TU, Právnická fakulta UPJŠ a Právnická fakulta UK sú prvou trojicou v skupine PRAV.

Skupinu PEDAGOG ťahajú Pedagogická fakulta TU, Fakulta telesnej výchovy a športu UK a Pedagogická fakulta KU. V skupine UMEL sú najlepšie Vysoká škola výtvarných umení, Fakulta muzických umení AU a Divadelná fakulta VŠMU.

Pokračuje skupina TEOLOG a v nej vedú Teologická fakulta TU, Gréckokatolícka teologická fakulta PU a Pravoslávna bohoslovecká fakulta PU. Posledná skupina je OSTATNE SPOL s fakultami, ktoré sa nedali zaradiť do ostatných skupín a tu sú na prvých miestach Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK, Fakulta bezpečnostného inžinierstva ŽU a Fakulta stredoeurópskych štúdií UKF. Kritériá hodnotenia boli vzdelávanie, atraktivita štúdia, veda a výskum, doktorandi a grantová úspešnosť. Top 10 slovenských univerzít nájdete tu.

V minulom roku Times Higher Education zostavili rebríček najlepších vysokých škôl sveta pre rok 2016/2017 (The World University Ranking). V ňom sa umiestnili dve slovenské vysoká školy. Univerzita Komenského v Bratislave je na priečke 601.-800. (spoločne s ďalšími svetovými školami) a Slovenská technická univerzita v Bratislave skončila na 801. mieste. Česká republika má v rebríčku 12 vysokých škôl. Rebríčky škôl u našich susedov môžete nájsť tu.

Ďalšie články k téme