Top 10 slovenských univerzít

30. 11. 2020 | Štúdium na vysokej škole

rebricek slovenskych skolRozhodovanie kam smerovať svoje vysokoškolské vzdelanie môže byť rôzne. Mnohí sú rozhodnutí už od strednej školy, iní sa rozhodnú podľa názoru ich rodičov a potom sú tu ďalší,  ktorí ani len netušia kam na vysokú školu a pri výbere tápu. Tým pádom môže rozhodovanie začať aj typickou otázkou napísanou v internetovom vyhľadávači: „najlepšia slovenská univerzita.“ Googlite, hľadáte, čítate, skúmate a častokrát možno zistíte, že ste vlastne nič nezistili.

V tomto článku sa pozrieme na rebríček najlepších slovenských univerzít zostavený portálom uniRank™ pre rok 2020, ktorý vytvára hodnotenie vysokých škôl na základe týchto kritérií:

  • Univerzita je uznaná, akreditovaná či licencovaná miestnymi orgánmi pre uznávanie vysokoškolského vzdelania, čo pre Slovensko predstavujú inštitúcie ako napríklad Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Slovenská Rektorská Konferencia a podobne.
  • Univerzita ponúka buď minimálne štvorročné bakalárske štúdium alebo ponúka postgraduálne štúdium s nadväzujúcimi stupňami –Mgr./Ing./PhD.
  • Štúdium prebieha najmä v tradičnej, nedištančnej forme za predpokladu osobnej prítomnosti.

Rebríček slovenských univerzít pre rok 2020:

1.            Univerzita Komenského v Bratislave

2.            Slovenská technická univerzita v Bratislave

3.            Technická univerzita v Košiciach

4.            Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

5.            Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

6.            Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

7.            Prešovská univerzita v Prešove

8.            Žilinská univerzita v Žiline

9.            Slovenská Poľnohospodárska Univerzita v Nitre

10.          Ekonomická univerzita v Bratislave

Táto stránka môže byť užitočná aj preto, že vám dokáže poskytnúť prieskumy na základe rôznych kritérií vyhľadávania, ak vás napríklad zaujímajú top univerzity v Európe či Afrike.

V rebríčku top 200 univerzít v Európe sa neumiestnila ani jedna slovenská, zato naši českí susedia majú na 58. mieste Karlovu Univerzitu v Prahe a na 95. Masarykovu Univerzitu v Brne. Na čele rebríčka stoja tri univerzity z Veľkej Británie: University of Oxford, University of Cambridge a University College London.

Čiže ak si vyberáte vysoké školy, určite nazrite do prieskumov vyhotovených agentúrami, no nezabúdajte, že to pre vás predstavuje len nejakú vôdzku a štartovaciu čiaru, od ktorej sa pri hľadaní tej správnej školy treba odraziť. Sám portál  uniRank™, o ktorý sme sa v texte opierali, vyhlasuje že rebríčky netvorí na základe kvality vzdelávania či programov. Rebríčky sú častokrát všeobecné a hovoria o univerzite ako celku. No my vieme, že univerzita je obrovský kolos a kvalita sa môže líšiť od fakulty k fakulte. Najlepšie je, samozrejme, si o škole pozisťovať podrobnejšie informácie či už z webových stránok, počas dňa otvorených dverí a najlepšie od študentov a absolventov, lebo nikto vám nedá takú pravdivú recenziu ako oni, no ani tu nezabúdajte, že to je subjektívne a preto je to užitočné kombinovať s objektívnymi prieskumami agentúr ako sme uviedli v tomto článku.

Veľa šťastia pri výbere! J

Zdroje:  UniRank. Dostupné na: https://www.4icu.org/

Lucia Beňušová

benusova.lucia2@gmail.com

Ďalšie články k téme

Z druhej ruky nemusí byť len oblečenie

Začiatok akademického roka môže byť náročný z dôvodu množstva informácií, ale aj z toho finančného. Ako začnete postupne chodiť na prednášky, cvičenia a semináre, zistíte, že na každé potrebujete nejaké materiály a knihy. Keď to všetko spočítate, zistíte, že môže ísť o naozaj vysokú sumu. Ako teda nezbankrotovať? Starší spolužiaci Našťastie vysokoškolské prostredie nefunguje len […]

čítajte viac

Ako si poradiť s dodržovaním termínov

Niektorý majú začiatok školského či akademického roka už za sebou, iných to ešte len čaká. Všetkých žiakov a študentov čakajú povinnosti, ktoré budú musieť splniť do stanoveného termínu. Týchto termínov môže byť počas roka niekoľko. Niektoré úlohy môžu byť dôležitejšie ako iné alebo budú vyžadovať viac či menej času, ale pre všetky platí, že je […]

čítajte viac

Rozhoduješ sa o štúdiu? Navštív online veľtrh vysokých škôl Vysokeskoly.cz

Portál VysokéŠkoly.cz, ktorý je materským portálom webovej stránky VysokéŠkoly.sk organizuje unikátny veľtrh, ktorý ti pomôže vybrať si vysokú školu z pohodlia domova. Láka ťa štúdium v Českej republike? Chceš sa dozvedieť o možnostiach štúdia pre Slovákov? Online veľtrh vysokých škôl ti poskytne prehľad a výber z desiatok českých vysokých škôl. Veľtrh prebehne už tento mesiac, […]

čítajte viac