Rozhovor: Leto v USA vďaka work and travel

4. 8. 2021 | Štúdium v zahraničí

work and travel v USA

Ahoj, čo ťa priviedlo k rozhodnutiu prihlásiť sa na program work and travel?

Bol to môj kamarát, ktorý sa vrátil z USA a neustále o programe básnil, tak som si povedala, že to vyskúšam, a nakoniec som bola cez work and travel v Amerike trikrát.

Ako prebiehal celý proces, od prihlásenia sa až po samotné vycestovanie?

V USA som bola trikrát cez program work and travel a najťažší bol určite prvý proces. Agentúrou som si bola istá, dostala som dobre recenzie od známeho, ktorý už v USA bol, takže to bola pre mňa jasná voľba. Najťažšou častou boli určite financie, ako prváčka na vysokej škole, popri nákladom na internát, stravu a študentský život, je ťažké si našetriť dosť veľkú finančnú čiastku na leto do USA, ale je to určite možné. Agentúrny proces prebiehal v poriadku, bola som dostatočne informovaná o všetkých krokoch a poplatkoch z ich strany.

Ako prebiehalo moje prvé leto? Cesta bola zaujímavá, letela som do Kyjeva a odtiaľ do New Yorku ešte s jednou kamoškou, s ktorou sme sa spoznali vďaka tomu, že so mnou viedla interview pred cestou do USA, pretože pracovala pre agentúru. Po príchode do NY sme strávili päť dní cez aplikáciu couchsurfing u jedného chalana, každý deň po práci nám robil program, a potom som išla autobusom z NY do Ohia, to bolo náročných, myslím, že 16 hodín autobusom. Po príchode som si zobrala taxík do prístavu, lebo moje prvé leto som robila plavčíčku alebo lifeguard na ostrove Put-In-Bay, takže som sa tam musela dopraviť loďou. Taxikár bol super, zobral ma na zmrzlinu, odviezol ma vybaviť social security cart a potom na loď. Tam som stretla veľmi milú pani, ktorá na ostrove robila niečo ako kostolníčku a hovorila, že je to z prístavu tam kam idem ja ďaleko, že ma zoberie autom, a tak aj bolo. Keď som prišla do kancelárie a povedala im, že kto som a že som prišla na work and travel tak mi povedali, že som im mala zavolať a prišli by po mňa. Ale kto vedel. Ubytovanie bolo ok, mali sme takú kvázi ubytovňu, kde sme bývali všetci brigádnici pracujúci na ostrove, takže to bolo super, bolo to niečo ako internát. Mala som aj vedľajšiu, second job, a to ako babysitter.

Moje druhé a tretie leto som strávila vo Wisconsine, blízko mesta Boulder Junction. Cesta už bola lepšia. Letela som do Chicaga a odtiaľ som išla do Boulder Junction, kde po mňa už prišli na aute. Pracovala som v chatovej oblasti ako čašníčka a vedľajšiu prácu som mala jedno leto aj housekeeping.

Ako vyzeralo tvoje leto v Spojených štátoch?

Prvé leto bolo viac free, pracovali sme dosť ale mali sme cash aj na oddych a zábavu a samozrejme po práci cestovanie. Druhé a tretie leto boli po pracovnej stránke viac náročne.

Najlepšia časť bolo samozrejme cestovanie. Prvé leto sme sa s partiou vybrali na aute po národných parkoch a boli sme aj v Los Angeles, Las Vegas, Chicagu a v New Yorku. Druhé leto som strávila týždeň v Chicagu a cestovala som po Európe. Tretie leto, posledné som bola s priateľmi na výletnej lodi, to bol skvelý zážitok, určite odporúčam a potom Las Vegas, Chicago a NY, mestá, kde som sa musela ešte raz vrátiť.

Ako by si zhodnotia tvoju skúsenosť s programom a s letom v Amerike celkovo?

Skvele, išla by som opäť, keby som ešte bola študent. Je to skvelá skúsenosť, dá sa naučiť jazyk, spoznať skvelých ľudí, cestovať a tie peniaze sú len zaslúžený bonus.

Všimla si si nejaké kultúrne rozdiely v porovnaní so Slovenskom?

Áno určite, veľkým rozdielom je spôsob života a mentalita ľudí. Na Slovensku verzus v USA, zatiaľ čo Slováci sme od prírody naučení pracovať, a to dosť, samozrejme aj nadčas, Američanom stačí osem hodín a radi si doprajú oddych. Samozrejme, aj ľudia v iných kútoch Ameriky sa líšia, ale keď som pracovala v Ohio, tak jednoznačne len Európania pracovali ako blázni.

Čo sa ti na živote v Amerike páčilo a naopak čo možno až tak nie?

Neviem, či dokážem povedať názor na život v Amerike, to strávene leto s ľuďmi, prevažne z Európy, mi nedovoľuje hodnotiť život v Amerike, ale tak celkovo, ja som natrafila naozaj na skvelých ľudí, kolegov aj šéfov v Amerike. Nepáčilo sa mi, že som veľakrát v mestách nemala pocit bezpečia.

Máš nejaké rady a tipy, pre tých, ktorí nad prihlásením sa do programu uvažujú?

Určite ísť, nebáť sa, dá sa to zvládnuť. Netreba však brať celkový proces na ľahkú váhu, ale naopak zodpovedne, pripraviť sa aj na pohovor na ambasáde. Poznám prípady, ktoré to odflákli a nakoniec sa do USA nedostali. A ďalšia rada je neupracovať sa, chápem tie peniaze v USA sú skvelé, ale ak sa dostanete do rezortu, kde je viac mladých ľudí, určíte si treba to leto aj užiť.

Ďalšie články k téme