Školským bufetom, ako ich poznáme, je koniec

22. 3. 2023 | Študentský život

školské bufetyOd polovice marca vstúpila do platnosti vyhláška Ministerstva zdravotníctva, ktorá upravuje obsah pultov v školských bufetoch na zdravšie alternatívy. Takýto návrh bol na stole už v roku 2015, ale po kritike podnikateľov a aj samotných škôl si to Ministerstvo s ním nakoniec rozmyslelo a vrátilo sa s ňou teraz.

V bufetoch sú odteraz vítané ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s obsahom pridaného cukru do 5 g/100 ml, celozrnné a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ako aj ich bezlaktózové alternatívy, rastlinné nápoje a potraviny na rastlinnej báze so zníženým obsahom tukov a pridaných cukrov, nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov. Na druhú stranu by ste v nich už nemali viac nájsť sladené a energetické nápoje, cukrovinky, langoše či údenárske výrobky s nízkym podielom masa, chipsy či rôzne krekry, ktorých podiel na celkovom sortimente by bol väčší ako 50 %.

Podobná vyhláška platí aj v Čechách od roku 2016 a je známa pod prezývkou pamlsková vyhláška. V tom čase bolo zrušených niekoľko bufetov, uvidíme teda, ako sa s touto novou výzvou popasujú bufety na Slovensku.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme