Školy budú povinne vyučovať environmentálnu výchovu

6. 5. 2022 | Aktuality

environmentálna výchovu Kým doteraz bola podľa prieskumu environmentálna výchova vyučovaná ako súčasť obsahu niektorých z predmetov na 53% základných škôl, samostatne ako predmet bola vyučovaná iba na 5% základných škôl. O niečo lepší stav bol na gymnáziách, kde malo až 77% z nich environmentálnu výchovu zapracovanú ako súčasť obsahu predmetov. To sa však zmení a environmentálna výchova sa stane na školách povinná.

Environmentálne vzdelávanie je súčasťou prierezových tém a doteraz bolo na rozhodnutí, do akej miery sa budú enviro témy vyučovať. Odteraz však bude na základe reformy základného vzdelávania povinnou súčasťou vzdelávacích osnov. Nemalo by však ísť o bežné frontálne vyučovanie a memorovanie, ba práve naopak, environmentálna výchova by sa mala vyučovať cez zážitkové vyučovanie a cez rôzne aktivity rovno v prírode, projekty v miestnej komunite, vlastné bádanie či experimenty na zlepšenie životného prostredia.

Deti budú vedené k environmentálnemu cíteniu a k aktívnym riešeniam environmentálnych problémov. Deti by mali informácie o enviro témach pochopiť a následne využiť. Týmto spôsobom by mala byť mladá generácia vedená k aktívnemu občianstvu.

Súčasťou aktívneho vyučovania environmentálnej výchovy budú aj odborné diskusie medzi žiakmi samotnými, v ktorých bude základom argumentovať a reagovať na protiargumenty.

Alarmujúce vplyvy klimatickej krízy, zhoršenie životného prostredia, globálne otepľovanie či ubúdanie zásob neobnoviteľných zdrojov sú témy, ktoré si zaslúžia nevídanú pozornosť a porozumenie. Aj preto je vzdelávanie sa a záujem o témy z oblasti environmentálnej a klimatickej problematiky dôležité pre každého, deti nevynímajúc. Práve u nich treba vzbudiť záujem a poukázať na dôležitosť riešenia problémov životného prostredia už od detstva, a to aj v rámci výchovno-vzdelávacích štruktúr, aby si mladá generácia bola vedomá globálnych súvislostí, rovnako ako svojho vplyvu na životné prostredie v blízkom a širšom okolí uvedomujúc si možnosť formovať budúcnosť v akej sa bude žiť.

 

Zdroje: www.skolske.sk

 


benusova@vysokeskoly.cz