Slovenskí študenti ukrajinským

21. 3. 2022 | Študentský život

pomoc UkrajineSituácia na Ukrajine zmenila plány a životy mnohých ľudí z celého sveta a najmä z Ukrajiny. Študenti neboli výnimkou a vojnový konflikt sa dotýka nielen tých, ktorí z krajiny utekajú, ale aj dlhodobo študujúcich na Slovensku. Rovnako ako okolité štáty, tak aj Slovensko podáva pomocnú ruku ukrajinským študentom. Viac o tom, ako slovenské školstvo pomáha, si môžete prečítať v našom článku. Do pomoci našim východným susedom je ale zapojené aj obrovské množstvo dobrovoľníkov a dvojica študentiek z iniciatívy Za svitlom nie je výnimkou. Chceš sa dozvedieť v čom je ich projekt výnimočný? Čítaj ďalej.

Študentská iniciatíva zasvitlom.sk vznikla odhodlaním pomôcť svojim spolužiakom. Projekt bol založený dvoma študentkami s cieľom poskytnúť finančnú a materiálnu pomoc ľuďom študujúcim na Slovensku a v Čechách, ktorých vojnový konflikt na Ukrajine dostal do ťažkej situácie. Webová stránka okrem formulárov na žiadosť o materiálnu a finančnú zhŕňa všetky potrebné kontakty na psychologickú a administratívnu pomoc, ktoré by v tejto situácii mohli byť užitočné. Ako hovorí Laura Priatková, jedna zo zakladateliek: „Platformu Za svitlom sme sa rozhodli založiť ako reakciu na dieru v humanitárnej pomoci, ktorú sme si všimli, keď sme sa obe zapájali do jej rôznych foriem. Zistili sme, že celý dobrovoľnícky kapitál je orientovaný na pomoc ľuďom priamo na Ukrajine, alebo tým prichádzajúcim. Nikto (okrem teda univerzít samotných) študentom a študentkám z Ukrajiny študujúcim u nás priamu pomoc neposkytoval. Rozhodli sme sa teda aspoň preventívne vytvoriť túto platformu, aby sa v prípade núdze mali naši rovesníci a rovesníčky na koho obrátiť.”

Preto pokiaľ ty alebo niekto z tvojho okolia pochádzate z Ukrajiny, žijete na Slovensku a potrebujete pomôcť, určite navštívte ich stránky a neváhajte požiadajte o pomoc. Podľa slov zakladateľky evidujú už prvé žiadosti, a to aj napriek tomu, že iniciatíva vznikla ešte len pred niekoľkými dňami. Iniciatíve držíme palce a veríme, že konflikt na Ukrajine už nepotrvá dlho.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme