Študenti a dane

29. 2. 2016 | Študentský život

Študujete, no počas leta ste si privyrábali na brigáde? Alebo pracujete celý rok aj popri škole? Aj vás sa týka daňové priznanie, ktoré je potrebné podať do konca marca.

Zamestnávateľ platí aj za pracujúceho študenta preddavky na daň a podaním daňového priznania môžete tieto peniaze získať od štátu späť. Od platenia daní sú oslobodené príjmy nižšie ako tzv. nezdaniteľné minimum, čo je 3803,33 €. Ak ste zarobili za rok menej, dane neplatíte. Ak ste zarobili viac, od sumy príjmu sa odpočíta suma nezdaniteľného minima a daň sa vypočíta z tohto rozdielu. Ak je výsledok nižší ako 5 €, daň zaplatiť nemusíte. Ak chcete daňový preddavok späť, nezabudnite zamestnávateľa požiadať o potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby. V prípade, že ste boli zamestnaní cez agentúru, vám toto potvrdenie vydajú tam.

Daňové priznanie musí do 31. marca 2016 podať každý, kto v kalendárnom roku 2015 zarobil viac ako 1901,67 € alebo je podnikateľ (živnosť, prenájom nehnuteľností, zmluva o dielo, atď.). Nie všetky príjmy sa však do daňového priznania započítavajú. Nepočíta sa tam: výživné od rodiča, sociálne štipendium, motivačné a doktorandské štipendium, sociálne dávky, podpora v nezamestnanosti, invalidný dôchodok, príspevok za opatrovanie ťažko zdravotne postihnutej osoby (osobná asistencia), príspevok na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, prijaté pôžičky a úvery. Aj ten, kto daňové priznanie podávať nemusí, no chce, aby mu vrátili zrazený preddavok dane, môže podať daňové priznanie. Bez neho mu však zrazené preddavky nevrátia.

Ak teda daňové priznanie podať musíte alebo chcete, potrebujete vyplniť tlačivo Daňové priznanie typu A. Môžete si ho vypýtať na daňovom úrade alebo stiahnuť. Vyplniť ho môžete cez novú aplikáciu na vyplnenie daňového priznania pre študentov a zamestnancov. Ak tejto aplikácii neveríte alebo to jednoducho máte radšej „po starom“, vyplňte daňové priznanie nasledovne.

Príklad: Študent cez leto pracoval v stánku so zmrzlinou. Za celý rok zarobil dokopy 2700 €. Zamestnávateľ mu z platu strhol 500 € preddavky na daň a 160 € na sociálne odvody (čísla sú len ilustratívne pre ľahšie výpočty, svoje sumy zistíte v potvrdení od zamestnávateľa). Hrubý príjem má nižší, ako je nezdaniteľná časť základu dane. V daňovom priznaní vyplní:

  • Riadok 01 – svoje rodné číslo, hneď vedľa zaškrtne možnosť daňové priznanie a vedľa v položke Za rok dopíše 2015
  • Rodné číslo (DIČ) – nachádza sa v hlavičke každej strany, všade dopíše svoje rodné číslo
  • Riadky 03 až 09 – svoje meno a adresu trvalého bydliska
  • Riadky 25 a 26 – svoje telefónne číslo a e-mail pre ľahšiu komunikáciu v prípade chyby v tlačive
  • Riadok 32 – súčet všetkých svojich hrubých príjmov, teda 2700 €, v prípade brigády a nie trvalého pracovného pomeru sa rovnaká suma píše aj do riadku 32a
  • Riadky 33 a 33a – súčet odvodov do sociálnej poisťovne, teda 160 €
  • Riadky 34 a 36 – rozdiel hrubého príjmu (riadok 32) a zaplatených odvodov (riadok 33), teda 2540 €
  • Riadky 37 a 41 – sumu 3803,33 €, teda nezdaniteľné minimum stanovené vládou SR
  • Riadok 42 – keďže z nezdaniteľného minima vyplýva, že daň neplatí a rozdiel základu dane a tohto minima je záporné číslo, do tohto riadku vypíše 0 €
  • Riadky 43 a 56 – z predchádzajúceho riadku vyplýva nulová daň, vypíše teda 0 €
  • Riadok 64 – sumu, ktorú vopred zamestnávateľ zaplatil, teda 500 €
  • Riadok 65 – keďže daň je 0 €, vypíše 0 €
  • Riadok 66 – sumu zamestnávateľom vopred zrazenej dane, teda 500 €
  • Riadok 79 – počet príloh 1, potrebné je priložiť potvrdenie od zamestnávateľa, vedľa sa podpíše a vyplní aktuálny dátum
  • XI. oddiel – zaškrtne Žiadosť o vrátenie daňového preplatku, vyberie si spôsob vrátenia preplatku, v prípade možnosti „na účet“ vyplní číslo svojho účtu, dopíše aktuálny dátum a podpíše sa

S takto vyplneným daňovým priznaním si to zamierte na daňový úrad. V prípade, že sa nemôžete na úrad dostaviť osobne, môžete ho poslať poštou. Nezabudnite priložiť všetky potrebné dokumenty a zásielku poslať doporučene, aby ste mali potvrdenie o odoslaní. Všetky potvrdenia si potom dobre odložte, možno sa vám ešte niekedy zídu. V prípade nejasností sa k ďalším informáciám dopátrate na stránke Finančného riaditeľstva.

Ďalšie články k téme