Študenti pozor! Takto ušetríte

1. 8. 2019 | Študentský život

Vysokoškolský život nie je jednoduchý. Väčšina z vás opustí obydlia svojich rodičov a vydá sa cestou samostatnosti. Okrem toho, že už v chladničke nenájdete potraviny od výmyslu sveta, budete sa musieť naučiť žiť z vreckového. Toto sú rady, vďaka ktorým ušetríte.

Takto ušetríteNajlepším priateľom každého vysokoškolského študenta sa ihneď stane preukaz ISIC. Ak chcete ušetriť, mali by ste ho mať vždy pri sebe. Vďaka nemu totiž ušetríte najmä na cestovných výdavkoch. Vo vlakoch a aj autobusoch si tak môžete zakúpiť zľavnené lístky. Okrem toho si zľavy vďaka ISICU môžete uplatniť aj na rôzne výlety, jedlá či oblečenie. Stačí, ak si pravidelne prezriete, aké kupóny sa na internetovej stránke tohto preukazu nachádzajú.

Ako študenti s kartou ISIC ušetríte aj na cestovaní mestskou hromadnou dopravou. Kúpte si preto zľavnenú električenku prípadne lístok v automate.

Začnite rozumne utrácať aj za stravu. Zabudnite na reštaurácie či predražené rýchle občerstvenia. Stravujte sa v internátnych či školských jedálňach, ktoré vám ponúkajú jedlo za výhodnú cenu. Ak ale obľubujete varenie, radšej si nakúpte potraviny a pripravte si raňajky, obedy či večere samostatne v kuchyni, ktorá sa nachádza na internáte.

Počas štúdia na vysokej škole budete utrácať eurá aj za učebnice, knihy a skriptá. Existujú však dve možnosti, vďaka ktorým môžete ušetriť. Buď sa snažte nájsť starších študentov, ktorí svoje študijné materiály už nepotrebujú, a predali by vám ich za dobrú cenu alebo si ich jednoducho požičajte z knižnice.

Žijeme v 21. storočí. Neutrácajte zbytočne eurá za prečerpávanie mobilných paušálov. Ak si prevoláte zakúpené minúty, nahraďte ich bezplatnými internetovými aplikáciami. S priateľmi a aj s rodinou môžete komunikovať napríklad prostredníctvom platforiem ako sú Skype, WhatsApp či Messanger. Je už len na vás, či využijete možnosť písania správ alebo telefonovania.

Založte si študentské účty a nepoužívajte bankomaty cudzích bánk. V prvom prípade získate konto zadarmo alebo len za minimálny poplatok a v tom druhom ušetríte za zbytočné poplatky, ktoré by ste pri výbere museli konkurenčnej banke zaplatiť. V akomkoľvek meste si preto vždy radšej nájdite bankomat vašej finančnej inštitúcie a ušetrené eurá môžete minúť iným spôsobom.

Čo sa týka bývania, najlepším finančným riešením je ubytovanie na internáte zväčša vybavenom internetovým pripojením. Pokiaľ sa vám ale stane, že vám nebude pridelená izba, najvýhodnejším riešením pre vysokoškolských študentov je zohnať si byt a spolubývajúcich s ktorými by ste si rozdelili nájom. V niektorých mestách sa však môžete ubytovať aj v zariadení, ktoré je primárne venované študentom stredných škôl.

Eurá jednoznačne ušetríte aj vtedy, ak si so sebou budete nosiť fľašu s vodou. Po prednáškach či prechádzkach po meste si nebudete musieť kupovať minerálne vody v obchodoch. Naučte sa nosiť si vlastnú vodu a to najmä počas letných mesiacov.

Tak ako väčšina vysokoškolských študentov aj vy sa naučte nakupovať vo výpredajoch. Okrem toho, že na oblečení ušetríte množstvo eur, budete mať lepší pocit, že ste sa pekný odev nezaplatili sto ale len desať eur.

Posledným avšak najdôležitejším krokom je práca. Nezaháľajte, nájdite si brigádu a finančne si polepšite. Vďaka eurám, ktoré vám budú chodiť na účet sa budete cítiť oveľa slobodnejšie a ak budete mať šťastie, už vás viac nebudú musieť dotovať rodičia.