Študentské voľby: Keby v Čechách volili študenti, výsledok je iný

27. 1. 2023 | Aktuality

Študentské voľbyU našich susedov už nejaký čas prebieha ostro sledovaná voľba nového prezidenta. Počas dvoch januárových piatok a sobôt si vyhrajú novú hlavu štátu, ktorá do úradu nastúpi už v marci tohto roka. Česi tretíkrát volili svojho prezidenta priamou voľbou, čo znamená, že občania priamo odovzdávajú svoj hlas kandidátovi. U nás je tento systém zavedený už od roku 1999, ale v ČR je to stále pomerne novinkou. Je to z toho dôvodu, že toto je ešte len 3. priama voľba prezidenta. Do roku 2012 volil prezidenta republiky nepriamo český Parlament a v roku 2013 bol prvýkrát zvolený “ľudom” Miloš Zeman. Ten bol po svojom prvom funkčnom období znovuzvolený a máme tu rok 2023, kedy sa v druhom kole rozhoduje medzi Petrom Pavlom a Andrejom Babišom.

Rovnako ako u nás, aj v ČR fungujú študentské voľby. Tie ukazujú preferencie stredoškolákov, medzi ktorými sú práve najčastejšie mladí ľudia, ktorí svoj hlas vo voľbách ešte odovzdať nemôžu. Cieľom týchto študentských volieb je najmä zvýšiť politickú diskusiu a povedomie mladých ľudí o dianí na politickej scéne a teda zvýšiť ich občianske povedomie.

Študentské voľby prebehli a študenti majú svojho víťaza aj v 2. kole a môžeme ich teda porovnať s tými našimi, ktoré sa konali v 2019.

U nás bola prezidentka Čaputová jasnou voľbou študentov už od prvého kola. V ňom získala 38,7 % hlasov a na druhom mieste sa umiestnil Robert Mistrík s 14,7 % hlasmi. Ženská kandidátka bola jasnou voľbou aj u našich susedov. Pokiaľ by volili len študenti, druhé kolo volieb by už ani nemuselo prebehnúť, vyhrala by jednoznačne Danuše Nerudová, ktorá od študentov získala 54,1 % hlasov. Keby táto situácia nastala v platných voľbách, Danuše Nerudová by sa rovno stala prezidentkou, nakoľko systém je nastavený tak, že kandidát s nadpolovičnou väčšinou hlasov sa automaticky stáva hlavou štátu. Avšak vzhľadom na to, že preferencie voličov boli iné, tak Danuše Nerudová nepostúpila do 2. kola skončila na bronzovom mieste. V druhom kole sa študenti pomerne jednoznačne priklonili ku kandidátovi, ktorého sa rozhodla podporiť práve pani Nerudová a ktorý v prvom kole skončil u nich na 2. mieste. Petra Pavla by volilo 85,72 % stredoškolákov. O približne 10 % nižšiu podporu mala v druhom kole Zuzana Čaputová. Tá si získala 74,2 % stredoškolákov.

Študentské voľby prebiehajú vždy krátky čas pred tými oficiálnymi a u nás ich organizuje skupina študentiek a študentov v rámci projektu Študentské voľby s podporou Rady mládeže Bratislavského kraja. Všetko majú v kompetencii mladí stredoškoláci. Od samotnej propagácie až po vyhodnotenie výsledkov na všetkých školách. Samozrejme k tomu patrí následná prezentácia výsledkov verejnosti, ktorá býva formou tlačovej konferencie, ktorá je tiež v kompetencii mladého tímu. Posledné voľby, ktoré organizovali boli práve župné, do ktorých sa zapojilo 278 stredných škôl zo všetkých krajov a z 39 okresov. V prípade, že ste študentské voľby v minulom roku nezaznamenali na svojej škole, nie je problém svoju školu prihlásiť. Okrem základných údajov je nutné uviesť meno pedagogického garanta. Okrem toho je voliteľný aj študentský kontakt, ktorý bude súčasťou školskej volebnej komisie a ďalší študentský kontakt v prípade záujmu o členstvo v celoslovenskom organizačnom tíme.

Tak keď budú Študentské voľby najbližšie prebiehať, nezabudni sa zapojiť. Je nesmierne dôležité, aby boli preferencie mladých ľudí známe celej verejnosti a tá tak chápala, že je dôležité počúvať generáciu, na ktorú budú mať politické rozhodnutia veľký vplyv.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme