Študuj doma 2 : Čo ťa čaká vo Zvolene, Žiline a Trnave?

28. 3. 2016 | Študentský život

Už ste si poctivo vyplnili a odoslali prihlášky na vysoké školy? Pokiaľ ste si pri čítaní prvej vety odpovedali kladne, tak sa niektorí určite tešíte, a iní sa možno v kútiku duše obávate toho, čo vás v nasledujúcich mesiacoch čaká. Predstava štúdia na vysokej škole je možno v tomto momente ešte vzdialenejšia, než kedykoľvek predtým, pretože sa po opadnutí stresu spôsobeným podávaním prihlášky veľmi rýchlo približujú maturitné skúšky a taktiež prijímacie skúšky na vysoké školy. Určite sa však môžete vopred pripraviť na to, čo vás čaká v ďalších slovenských mestách. Druhý diel tejto série vám totiž prezradí, aké to bude žiť vo Zvolene, Žiline a Trnave.

Zvolen – mesto zelených

Ako študenti sa môžete v jednom z najkrajších miesto Slovenskej republiky môžete bývať napríklad v Študentskom domove Ľudovíta Štúra na Študentskej ulici číslo 17 (Starý internát), kde máte možnosť ubytovať sa vo viacerých objektoch, za 2 a 3-lôžkovú izbu zaplatíte 46 a 43 eur na mesiac. Ďalším ubytovacím objektom je Študentský domov Ľudovíta Štúra na Študentskej ulici číslo 27 (Bariny), ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti prvého ubytovacieho komplexu. Ceny ubytovacích služieb za 2-lôžkovú izbu 55 eur za osobu na jeden mesiac. Posledným miestom, kde by ste sa vo Zvolene mohli ubytovať je Študentský domov Záhonok číslo 4. Ubytovať sa tu môžete v 1 a 3 – lôžkových objektoch, ktorých cena je 46 a 42 eur za mesiac. V okolí týchto komplexov sa nachádzajú jedálne, bufety ale aj obchodné reťazce. Dopravný podnik mesta Zvolen vám ako študentom neponúka zľavnený predplatný cestovný lístok. Svoju dopravnú kartu, ktorou je aj Em-Card (ISIC a ďalšie univerzitné karty alebo karty študentov), si však môžete nabiť kredit, v minimálnej sume 5 eur, a využívať cestovanie mestskou hromadnou dopravou za 0,27 centov alebo môžete platiť v hotovosti a táto forma platby vás vyjde na 0,30 centov za jednu cestu.

Atmosféra Zvolena je viac než len príjemná. Mesto sa nachádza neďaleko Banskej Bystrice v nádhernej prírode. Študenti sa najčastejšie sústreďujú v tamojších parkoch alebo využívajú možnosť veslovania na vode. „Do Zvolena som sa dostal akousi náhodou. Neprijali ma totiž do Liptovského Mikuláša na Akadémiu ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika. Zvykol som si, obľúbil som si to tu,“ hovorí Martin, študent programu protipožiarna ochrana a bezpečnosť.

Žilina – dopravný uzol

Ubytovanie v Žiline môžete dostať v dvoch komplexoch. Prvým sú Internáty Veľký Diel, kde za prístelku, alebo základné lôžko v 2–3 posteľovej izbe zaplatíte od 25 do 51 eur. Tou druhou možnosťou je pre vás ubytovací komplex Internáty – Hliny. Pridelená vám môže byť prístelka, 1–2–3 lôžková izba. Ceny ubytovania sa tu preto pohybujú v rozmedzí od 24 do 87 eur za osobu na jeden mesiac. Dopravný podnik mesta Žilina vám ako študentom ponúka možnosť neobmedzene cestovať mestskou hromadnou dopravou na zľavnený predplatný lístok. Vybrať si môžete z dvoch variant, buď to 30 dňový, za ktorý zaplatíte 14 eur alebo 90 dňový, ktorý vás bude stáť 38 eur.

Atmosféra Žiliny je priam fantastická. Mesto je plné mladých ľudí a študentov, ktorí si dokážu užívať každý jeden deň. Navštevujú bary, kluby a reštaurácie. Pri prechádzke vás toto mesto osloví najmä vďaka nádherným stavbám. Užijete si pohľad na krásne námestie, Radnicu mesta, Farskú ulicu a Farské schody, Bacherovu vilu alebo aj Mestské divadlo. „Žilina nie je obyčajným mestom. Je to krásny kúsok nášho Slovenska. Tešila som sa z každej jednej uličky, ktorú som tu objavila. Roky štúdia boli neopísateľne veselé. Rozhodne by ste toto mesto mali navštíviť a podľahnúť aj čaru mojej alma mater,“ hovorí absolventka univerzity v Žiline.

Trnava – slovenský Rím

Trnavská univerzita vám ponúkne ubytovanie v novom Študentskom domove Petra Pazmáňa na Rybníkovej ulici, ktoré má kapacitu 300 lôžok. Ubytovať sa tu môžete v 2-lôžkových izbách, za ktoré mesačne zaplatíte 80 eur. Kapacita však záujmu študentov nepostačuje a preto ponúka Trnavská univerzita pre svojich študentov aj ubytovanie v ďalších komplexoch, ktorými sú – Študentský domov a jedáleň M.Uhra, Ubytovacie zariadenie SOŠE Trnava (VUJE), Ubytovacie zariadenie SOŠPSV, Domov mládeže SOŠOS ale k dispozícii máte aj ložka v komplexe – Ubytovňa Flat Line (ZAVAR). Univerzita svätého Cyrila a Metoda vám zase poskytne ubytovanie v Študentskom domove Univerzity sv. Cyrila a Metoda, kde vás mesačný poplatok za dlhodobé ubytovanie v bližšie nešpecifikovanej izbe vyjde na 50 eur za osobu. Systém mestskej hromadnej dopravy sa v meste Žilina veľmi podobá tej vo Zvolene. Ako študenti nezískate zľavnený predplatný cestovný lístok. Svoju dopravnú kartu si však môžete nabiť kredit, v minimálnej sume 5 eur, a využívať cestovanie mestskou hromadnou dopravou za 0,25 centov alebo môžete platiť v hotovosti a táto forma platby vás vyjde na 0,40 centov za jednu cestu.

Trnava láka nielen turistov ale aj študentov a mladých ľudí najmä na svoju históriu. Toto mesto je na území našej krajiny známe aj ako malý alebo slovenský Rím. Táto prezývka vznikla najmä vďaka množstvu kostolov, ktoré sa nachádzajú v centre Trnavy. „Po tom, čo som absolvovala bakalárske štúdium v Trnave som sa rozhodla presunúť na východ Slovenska, aby som mohla pokračovať v magisterskom štúdiu. Na prvé tri roky vysokoškolského štúdia, ktoré som v tomto meste strávila budem rada spomínať,“ uviedla tamojšia absolventka psychológie.

Zdroj informácií: www.studentskefinancie.sk

Zdroj fotografií: www.freeimages.com

Technická univerzita vo Zvolene, Žilinská univerzita, Universitas Tyrnaviensis · Trnavská univerzita, Univerzita svätého Cyrila a Metoda v Trnave