Študuj vďaka FLEX-u v USA zadarmo

24. 9. 2021 | Štúdium v zahraničí

štúdium v zahraničíČo sa skrýva pod označením FLEX? Ide o názov štipendijného programu Future Leaders Exchange, vďaka ktorému môžu stredoškoláci aj zo Slovenska študovať rok v Spojených štátoch amerických úplne zadarmo!

Ide primárne o štipendijný program Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov, ktorý je následne implementovaný neziskovou vzdelávacou organizáciou American Councils for International Education. Súčasťou výmenného programu sa Slovensko stalo v roku 2018 a následný rok tak mohlo 10 študentov zo Slovenska absolvovať školský rok v USA. V akademickom roku 2021/2020 sú študenti roztrúsení naprieč Amerikou – na Floride, v Idahu či v Texase.

Možnosť vycestovať do Ameriky za stredoškolským štúdiom nie je nič nové a takúto možnosť sprostredkúvajú mnohé agentúry, však za nemalý poplatok. Vďaka štipendiu FLEX môže vycestovať na rok za štúdiom do USA cez 900 stredoškolákov z viac než 20 krajín sveta, a to úplne zadarmo.

Štipendijný program FLEX hradí študentom všetky prostriedky na ročné štúdium na strednej škole s výdavkami na prípravné školné či spoločenské aktivity. K tomu všetkému sú zo štipendia hradené pre študentov letenky, umiestnenie v hosťovskej rodine, ba dokonca zdravotné poistenie. A tak si v konečnom dôsledku uchádzači musia zaplatiť len osobné výdavky nad rámec hradeného, štedrého balíčka, ako napríklad vybavenie cestovných dokladov, nadrozmernú batožinu či iné nadštandardné aktivity.

Pre záujemcov o ročné stredoškolské štúdium v Spojených štátov v akademickom roku 2022/2023 je možnosť podať prihlášku do 15. októbra. Pri rozhodovaní, či je Amerika to pravé, môžu byť nápomocné rozhovory so študentmi v sérií našich článkov o ich skúsenostiach, ktoré načerpali počas leta v Amerike, a to vďaka programu work and travel.

 

Zdroje: TASR

Ďalšie články k téme