Unikát Prešovskej Univerzity

18. 11. 2021 | Aktuality

včelárstvoVysoké školy ponúkajú výber najrôznejších predmetov a výnimkou nie je ani Prešovská Univerzita. O možnosti vybrať si veľmi netradičný a ojedinelý voliteľný predmet „včelárstvo“ sme už informovali v jednom z našich starších článkov. Unikátom univerzity sa však stal úľ, ktorý bol darom Zuzany Čaputovej od Veľvyslanectva Slovinskej republiky.

Prezidentka sa tento dar rozhodla venovať práve Prešovskej Univerzite, ktorá predmet včelárstvo zaviedla do študijného plánu len minulý akademický rok. Predmet je určený všetkým študentom, ktorí majú záujem sa o včelárstve niečo naučiť, oboznámiť sa s hlavnými problémami spojenými s chovom včiel a predovšetkým pre všetkých s pozitívnym prístupom k životnému prostrediu.

Dvojmetrový úľ, ako dar prezidentky pre univerzitu, naberie aj edukatívny rozmer, a takýmto spôsobom pomôže k praktickému vyučovaniu včelárstva. Úľ má atypický prístup ku včelám zo zadnej strany, takzvaný „zadovák“, čo študentom umožní spoznať a porovnať rôzne technológie včelárenia. Slovinský dar nesie okrem symbolickej hodnoty aj posolstvo, že včelárstvo nie je primárne o získavaní medu a zisku, no má ísť najmä o ohľaduplnosť k životnému prostrediu, v ktorom majú včely nenahraditeľné miesto.

Zdroje: www.unipo.sk