Univerzita Komenského je v prvej 500-vke na svete

1. 3. 2014 | Aktuality

Od roku 2009 je každoročne zostavovaný rebríček najlepších 2000 vysokých škôl z celého sveta. Za minulý rok sa Univerzita Komenského v Bratislave teší 495. miestu. Je zároveň jedinou slovenskou univerzitou v prvej tisícovke.

Ranking sa nazýva University Ranking by Academic Performance (Rebríček univerzít na základe ich akademického výkonu), skrátene URAP. Táto iniciatíva vznikla na Middle East Technical University v tureckej Ankare. Rankingový systém vyhodnocuje 10 % najvýkonnejších škôl na svete, a to na základe kvality a kvantity publikácií.

UK si polepšila o 32 miest oproti roku 2012 a zaradila sa tým do kategórie „A“. A podľa čoho sa vlastne meria tento „akademický výkon“? Komisia hodnotí počet vedeckých článkov, počet citácií prác vedcov, vedeckú produktivitu, význam časopisov (tzv. impakt faktor) a mieru kvality citácií v na impakt faktor časopisu, v ktorom boli citované články publikované. Kritériom je aj miera medzinárodnej spolupráce danej univerzity so zahraničnými univerzitami, čo je vyjadrené celkovým počtom publikácií, ktoré sú výsledkom tejto spolupráce.

Ďalšie miesta

Tri slovenské vysoké školy sa umiestnili na 1096 mieste (Slovenská technická univerzita, zaradená do kategórie B+), 1232. mieste (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, B+) a 1801. mieste (Technická univerzita v Košiciach, B). U našich susedov v Českej republike sa 151. miestu teší Karlova univerzita v Praze (A+) a Masarykova univerzita 568 (B++).

Zdroje:

http://www.urapcenter.org/2013/world.php…

Zdroj fotografie: www.sxc.hu

Ďalšie články k téme

Ceny internátov budú opäť rásť

Ceny internátov budú opäť rásť

Ubytovanie na internátoch je stále populárnou voľbou vysokoškolského ubytovania. Avšak aj napriek tomu, že ubytovanie na internáte stále patrí k lacnej alternatíve ubytovania, aj táto služba zdražuje v dôsledku inflácie a nárastu nákladov na energie. Nemýlite sa, pokiaľ máte pocit, že ste o zdražovaní internátov počuli nedávno. Obvykle k zdražovaniu dochádza na začiatku akademického roka. …

Kampaň Chcem tu zostať vyráža do regiónov

Kampaň Chcem tu zostať vyráža do regiónov

Občianska kampaň Chcem tu zostať vznikla pred parlamentnými voľbami, aby motivovala mladých ľudí k tomu, aby išli voliť. Mohli ste sa s nimi stretnúť na rôznych festivaloch, koncertoch či diskusiách. Ambasádormi kampane sa stali 3 známe osobnosti, a to Veronika Cifrová Ostrihoňová, Iveta Radičová a Michal Handzuš. Niekoľko týždňov po voľbách rozbieha kampaň nový projekt, …