Vlakmi zadarmo aj počas letných prázdnin. Pozor, nie však pre všetkých

8. 7. 2022 | Aktuality

cestovanieCestovanie zadarmo vlakom pre študentov a dôchodcov nie je u nás žiadnou novinkou. Vlaky zadarmo zaviedla vláda, vtedajšieho premiéra, Roberta Fica v novembri 2014 v rámci tzv. sociálneho balíčka. Od tej chvíle si mnoho študentov a dôchodcov na tento „benefit” zvyklo a pri každej ceste ho berie ako samozrejmosť. To platí najmä pre študentov, ktorí si už roky automaticky uplatňujú nárok na bezplatnú dopravu a preto si aj kupujú bezplatný lístok. Treba si však dať pozor na to, že toto zvýhodnenie neplatí pre čerstvých absolventov stredných a vysokých škôl (prvého aj druhého stupňa).

Dôvodom je práve to, že po absolvovaní poslednej záverečnej skúšky (maturity či štátnej skúšky) študenti strácajú status študenta a nadobúdajú ho až pri zápise do ďalšieho štúdia. Tento fakt vedia aj zástupcovia škôl, ktorí potvrdzujú formuláre na nárok na bezplatnú dopravu a práve týmto končiacim študentom uvádzajú iný dátum, ako všetkým ostatným v nižších ročníkoch. Preto tento údaj o konci platnosti preukazu máš správne uvedený aj na tvojej kartičke, ktorá ťa oprávňuje cestovať zadarmo. To ale neplatí pre ISIC kartu, kde máš systémom tento údaj nahratý, takže ho tam nenájdeš a netreba si ho zamieňať s platnosťou ISIC karty. Častokrát sa však stane, že si tento fakt študenti jednoducho neuvedomia a následne sú pri pokladni či priamo vo vlaku prekvapení, že musia platiť.

Preto si poriadne skontroluj, akým dátumom sa pre teba tento nárok na bezplatnú dopravu končí, aby si zbytočne nemusel(a) platiť pokutu. Zároveň ti odporúčame, pokiaľ pokračuješ v štúdiu ďalej, vezmi si potvrdenie zo železníc už na zápis, aby ti ho rovno vyplnili a ty si mohla/mohol začať znova využívať dopravu zdarma čo najskôr.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme