Voľby z pohľadu mladých

15. 10. 2023 | Aktuality

Voľby z pohľadu mladýchOkrem samotného výsledku priniesli voľby aj zaujímavé dáta o tom, ako volili mladí. Pred voľbami bolo niekoľko iniciatív, ktoré sa snažili motivovať mladých Slovákov a Slovenky, aby prišli voliť v parlamentných voľbách a vyjadrili tak svoj názor. Patrili medzi ne napríklad občianska kampaň Chcem tu zostať či volebný vlak a iné.

Aká bola teda bilancia medzi mladými? V tomto roku prišlo podľa exitpollu Focus voliť až 69 % mladých ľudí. Je to nárast oproti volebnej účasti z roku 2020, kedy prišlo k voľbám 65 % mladých. Je to najmä ale obrovský nárast oproti počtu mladých, ktorí sa v apríli vyjadrili, že pôjdu voliť. V jarných mesiacoch bolo odhodlaných len 52 %. Obe dáta vyplývajú z prieskumov agentúry Focus.

Tento výsledok dokazuje to, že mladé Slovensky a Slovákov stále zaujíma situácia a dianie na Slovensku a nie je im osud krajiny ukradnutý.

Okrem týchto dát skúmala agentúra Focus aj priority mladých, medzi ktorými sú najmä ekonomické a sociálne témy ako je cena potravín, dostupnosť bývania, podpora mladých rodín a dostupnosť a kvalita zdravotníctva.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Kampaň Chcem tu zostať vyráža do regiónov

Kampaň Chcem tu zostať vyráža do regiónov

Občianska kampaň Chcem tu zostať vznikla pred parlamentnými voľbami, aby motivovala mladých ľudí k tomu, aby išli voliť. Mohli ste sa s nimi stretnúť na rôznych festivaloch, koncertoch či diskusiách. Ambasádormi kampane sa stali 3 známe osobnosti, a to Veronika Cifrová Ostrihoňová, Iveta Radičová a Michal Handzuš. Niekoľko týždňov po voľbách rozbieha kampaň nový projekt, …

AMKON prvýkrát aj v Bratislave

AMKON prvýkrát aj v Bratislave

Nepočuli ste ešte o AMKONe? Možno preto, že do tohto roka sa konal len u našich českých susedov. Organizátori sa však rozhodli priblížiť tento neopakovateľný zážitok záujemcom o diplomaciu aj na Slovensku, a to už 22. až 24. marca v Bratislave. O čo ide?  AmKon je študentská simulácia amerického kongresu. Keďže ide o realistickú simuláciu, …