Všetko, čo potrebuješ vedieť o prihláške do Veľkej Británie a Škótska

22. 8. 2022 | Štúdium v zahraničí

UCASZvažuješ prihlášku vysokú školu vo Veľkej Británii či v Škótsku? Potom určite budeš potrebovať webovú stránku UCAS, prostredníctvom ktorej budeš podávať svoje prihlášky na univerzity. Keďže tento systém funguje inak, ako podávanie prihlášok na Slovensku či v Čechách, kde sa prihlášky podávajú jednotlivo prostredníctvom samotných škôl, rozhodli sme sa, že ti UCAS trochu predstavíme.

Čo je to UCAS?

UCAS je centralizovaný systém, ktorý sprostredkováva prihlášky na univerzity vo Veľkej Británii a v Škótsku. Vďaka tejto stránke nemusíš prihlášku podávať jednotlivo na každú univerzitu, ale svoju prihlášku nahráš do systému a každá tebou vybraná vysoká škola si ju stiahne a posúdi. Okrem samotnej platformy na podávanie prihlášok je UCAS aj dobrým zdrojom informácií o výbere správnej vysokej školy, o ubytovaní, o študentských pôžičkách, o dňoch otvorených dverí na jednotlivých univerzitách a o mnohom ďalšom, čo môže budúcich vysokoškolákov zaujímať.

Čo prihláška obsahuje?

Na rozdiel od slovenských a českých prihlášok má UCAS prihláška niekoľko častí, ktoré treba dôkladne vyplniť. To zároveň znamená, že je dobré si na prihlášku nechať dostatok času a nenechať si ju na poslednú chvíľu. Výhodou je, že nie je nutné ju celú vyplniť naraz, ale dá sa pribežne vypĺňať a ukladať vo vytvorenom konte uchádzača. Už v tejto chvíli si svoje konto môžeš vytvoriť a začať vypĺňať, no prihlášku môžeš odoslať až 6. septembra.

Prvým krokom je teda registrácia do samotného UCASu. Následne sa presunieš do sekcie s rôznymi základnými údajmi o tebe, ako je e-mailová adresa, občianstvo, zopár informácií o vzdelaní tvojich rodičov, o tvojom pôvode a podobne. Vzhľadom na to, že pre niekoho tieto informácie môžu byť príliš súkromné, ich uvedenie nie je povinné, ale aj vďaka nim si univerzita o uchádzačovi môže vytvoriť širší obrázok. Ďalšia sekcia obsahuje informácie o predošlom štúdiu. Teda kde uchádzač študoval, ale aj výsledky záverečných skúšok. V našom prípade, kedy výsledky z maturity dostávame až dávno po odoslaní prihlášky, uchádzači uvádzajú maturitné predmety a informáciu, že výsledky obdržia neskôr. Z toho dôvodu pokiaľ ti nejaká univerzita potvrdí prijatie, ide zväčša o podmienečné prijatie a stanoví ti, aké známky musíš dosiahnuť, aby si mohla/mohol nastúpiť.

V ďalšej sekcii vypĺňaš tvoje predošlé pracovné skúsenosti. Môžeš vyplniť 5 pozícií, preto keď si náhodou pracoval(a) na viacerých miestach, vždy je dôležité vyplniť také, ktoré sa najviac hodia k študijným programom, na ktoré sa hlásiš. Prichádza dôležitá sekcia, a to výber univerzity a konkrétne študijne’ého programu. V tomto bode budeš musieť vyplniť aj kód univerzity, ktorý má každá univerzita pridelená UCASom. Ten nájdeš jednoducho na stránkach univerzity alebo zadaním do vyhľadávania “UCAS code a názov univerzity.” Ďalšia časť je časovo najnáročnejšia, je to personal statement. Je to akoby list univerzitám, prečo by si chcel(a) študovať na ich univerzite, prečo si vhodným kandidátom a podobne. O tomto liste si môžeš prečítať v našom ďalšom článku. V tejto chvíli je prihláška kompletná zo strany uchádzača, dôležite je, skontrolovať si správnosť všetkých údajov, keďže ich zmena je následne už veľmi náročná.

Posledný krok je na vyučujúcom či na školiteľovi, ktorý ťa pozná z akademického pohľadu a ktorého si sama/sám vyberieš. Jeho úlohou je poskytnúť spätnú väzbu na tvoje výsledky v škole a tvoj prístup k vzdelaniu a (ne)odporučiť ťa na ďalšie štúdium. Pravdepodobne si automaticky vieš predstaviť, na koho by si sa obrátil(a), ale dôležité je zvážiť aj úroveň angličtiny a mieru, do akej ťa skutočne pozná a vie objektívne zhodnotiť tvoje schopnosti.

Kedy sú termíny podávania prihlášok?

Možno sa teraz zdá, že na podávanie prihlášok je ešte príliš skoro. Pokiaľ ťa ale láka štúdium na Univerzite v Oxforde alebo Cambridge alebo štúdium medicíny, veteriny a zubného lekárstva, posledný možný termín odoslania prihlášky je 15. október 2022 o 18:00 anglického času (u nás 19:00). Pokiaľ ťa ale zaujíma štúdium na iných univerzitách alebo všetkých ostatných zameraní, máš čas až do 25. januára 2023 do 18:00 anglického času. Pozor však na to, pokiaľ by aj len jedna z prihlášok mala smerovať práve na Cambridge, Oxford či medicínske zameranie, musíš celú svoju UCAS prihlášku odoslať do 15. októbra, bez ohľadu na to, že na všetky ostatné možnosti môžeš mať ešte čas.

Koľko stojí prihláška?

Ako si sa už vyššie dozvedel(a), svoju prihlášku môžeš odoslať až na 5 univerzít. V taktom prípade je poplatok 27 £, čo je v prepočte asi 32 €. Keď máš však záujem iba o jeden študijný program, poplatok je o niečo nižší, a to 22,5 £, čo je približne 27 €. Toto zvýhodnenie platí iba v prípade výberu jedného programu, pokiaľ už máš záujem o 2, cena je rovnaká ako pri 5 možnostiach.

Pokiaľ sa teda zvažuješ štúdium v UK, je dobré myslieť na prihlášku vopred a dôsledne ju vyplniť. Je to predsa možnosť, ktorá sa už nemusí opakovať a je dôležité si uvedomiť, že konkurencia je naozaj veľká.


podpora@vysokeskoly.cz