Workshopy o kritickom myslení sú v plnom prúde. Kde sa na ne môžu tešiť?

25. 4. 2023 | Rady maturantom

Workshopy o kritickom mysleníÚrad vlády Slovenskej republiky, konkrétne jeho Odbor pre strategickú komunikáciu v spolupráci so Slovenskou debatnou asociáciou pripravil sériu workshopov v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Workshopy sú zamerané na kritické myslenie najmä v súvislosti s digitálnym priestorom.

Prvé dve časti workshopu na tému kritického myslenia prebehli už na Súkromnej Strednej Odbornej Škole Tatranská Akadémia (SSOSTA). V najbližších týždňoch sa na workshopy môžu tešiť študenti z Gymnázia Alejová 1 v Košiciach, Gymnázia arm. gen. L. Svobodu v Humennom a na Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine.

Digitálne prostredie so sebou prináša mnoho dobrého, avšak je dôležité dbať aj na jeho hrozby. Práve v rámci neho na nás každý deň čaká veľké množstvo informácií. Avšak toto množstvo nie je priamo úmerné kvalite dostupných informácií. Preto je viac než nutné sa orientovať v informačnom priestore, byť schopný rozpoznať dezinformáciu, vedieť, s akými hybridnými hrozbami sa môžeme stretnúť. K tomu všetkému zásadne prispieva schopnosť kriticky myslieť. Kriticky myslieť je nevyhnutnou súčasťou dnešnej doby, kedy prichádzame do styk s veľkým množnom informácií, ktoré je potrebné kriticky vyhodnotiť predtým, než ich prijmeme či dokonca posunieme ďalej v digitálnom či fyzickom svete.

Práve takéto workshopy prispievajú k tomu, že zo stredoškolákov sa stáva nová generácia, ktorá vie čeliť hrozbám digitálneho sveta.


podpora@vysokeskoly.cz