Z druhej ruky nemusí byť len oblečenie

25. 9. 2023 | Štúdium na vysokej škole

učebnice z druhej rukyZačiatok akademického roka môže byť náročný z dôvodu množstva informácií, ale aj z toho finančného. Ako začnete postupne chodiť na prednášky, cvičenia a semináre, zistíte, že na každé potrebujete nejaké materiály a knihy. Keď to všetko spočítate, zistíte, že môže ísť o naozaj vysokú sumu. Ako teda nezbankrotovať?

Starší spolužiaci

Našťastie vysokoškolské prostredie nefunguje len na princípe spolužiakov, ktorých bezprostredne poznáte. Vedzte, že študentov, ktorí študujú či študovali to, čo vy, je stovky, v niektorých prípadoch tisícky. Pokiaľ teda potrebujete materiály, nemusíte loviť vždy len u spolužiakov, ktorí sú od vás o rok starší, ale môžu byť pokojne ešte starší alebo dokonca môžu byť z úplne inej vysokej školy. Stači, že používajú rovnaké materiály, ako práve vy potrebujete. Pokiaľ teda nemáte nikoho vo svojom okolí, kto predáva svoje skriptá či iné materiály, neváhajte zaloviť aj v skupinách. Napríklad na Facebooku fungujú aj skupiny vysokoškolákov, ktorých členmi sú študenti zo škôl z celého Slovenska a častokrát aj z tých zahraničných. Rozhoďte teda siete široko, niekto určite má to, čo potrebujete.

Antikvariáty a bazáre

Tieto miesta sú ideálnym zdrojom kníh. Pokiaľ potrebujete zohnať nejakú knihu, ktorú nemáte v univerzitnej knižnici alebo ju proste chcete mať doma, skúste sa najskôr pozrieť práve do antikvariátov. V súčasnosti funguje už niekoľko online antikvariátov, nemusíte teda ani nikam chodiť, z pohodlia domova si vyberiete z ponuky a oni vám knihy doručia ako akýkoľvek iný tovar z e-shopu. Dokonca sa môžete poobzerať aj po antikvariátoch špecializovaných na učebnice a knihy využívané v školstve vo všeobecnosti. Výhod práve takéhoto nákupu je niekoľko. Zrejmá je práve finančná stránka. Za knihy z druhej ruky zaplatíte zlomok ceny oproti tej, ktorú by ste zaplatili v klasickom kníhkupectve. Ďalšou výhodu je aj to, že tam zoženiete mnohé publikácie, ktoré sa už nedajú dostať. Častokrát sa práve stáva, že vyučujúci radi používajú zdroje, ktoré sú veľmi kvalitné, ale ich dotlač prestala, a teda sa už nedajú bežne zohnať v kníhkupectvách.

Ide to aj opačne 

Odporúčania na to, kde zohnať lacnejšiu literatúru platia nie len pre tých, ktorý ju zháňajú, ale aj pre tých, ktorí ju ponúkajú. Je pomerne zaužívané, že svoje poznámky a skriptá starší študenti posúvajú mladším, ale mnohým zapadnú prachom a to je škoda. Pokiaľ aj vy máte doma nejaké poznámky či knihy, neváhajte využiť vyššie spomenuté systémy nie na kúpu, ale na predaj. Napríklad moderné antikvariáty to robia tak, že vy im prinesiete knižky, oni vám prisľúbia nejaké percento z predaja a akonáhle ich oni predajú, vám na účet prídu peniaze. Toto je samozrejme najpohodlnejší systém, pretože sa o nič nestaráte, ale zároveň musíte počítať s tým, že vám ten antikvariát poskytne službu, za ktorú je potrebné zaplatiť, a to je práve to percento z predaja. Môžete sa však rozhodnúť predávať svoje knihy a poznámky aj po vlastnej ose a vyšším ziskom, avšak celý proces predaja je len na vás. V oboch prípadoch však ide o výhodnú situáciu pre obe strany, nakoľko kupujúci dostane poznámky, ktoré potrebuje a vy dostanete zaplatené za niečo, čo vám už poslúžilo.

Preto keď nabudúce budete hľadať novú knihu a nemusí ísť len o tú na štúdium, skúste zaloviť aj na iných ako klasických miestach.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Rozhoduješ sa o štúdiu? Navštív online veľtrh vysokých škôl Vysokeskoly.cz

Rozhoduješ sa o štúdiu? Navštív online veľtrh vysokých škôl Vysokeskoly.cz

Portál VysokéŠkoly.cz, ktorý je materským portálom webovej stránky VysokéŠkoly.sk organizuje unikátny veľtrh, ktorý ti pomôže vybrať si vysokú školu z pohodlia domova. Láka ťa štúdium v Českej republike? Chceš sa dozvedieť o možnostiach štúdia pre Slovákov? Online veľtrh vysokých škôl ti poskytne prehľad a výber z desiatok českých vysokých škôl. Veľtrh prebehne už tento mesiac, …