Zahraničné pobyty počas vysokej školy

13. 4. 2022 | Štúdium v zahraničí

Zahraničné pobyty počas vysokej školyPri slove vysoká škola nám automaticky ako prvé napadnú knihy a učenie. Vysoká škola nám ale okrem nových vedomostí v odbore ponúka oveľa viac. Nových kamarátov, nové kontakty či skúsenosti. To všetko môžeš získať pri štúdiu na domovskej univerzite, ale aj v zahraničí. Mnohé školy dávajú veľký dôraz na to, aby svojim študentom poskytli čo najviac možností na vycestovanie a preto neustále dbajú na uzatváranie nových zmlúv s inými univerzitami či krajinami. Preto v prípade, že možnosť vycestovať do zahraničia je pre teba jednou z priorít, určite si tieto možnosti over ešte predtým ako na vysokú školu nastúpiš. Môže to byť jedno z kritérií, ktoré rozhodne o tom, na ktorú vysokú školu sa vydáš.

Erasmus+

Asi len máło študentov nepozná európsky program Erasmus+. V prípade, že by bol pre teba novinkou, ide o program Európskej únie, ktorý podporuje zahraničnú mobilitu vysokoškolských študentov a pedagógov. Ide teda o príležitosť študovať na univerzite v jednej z krajín Európskej únie počas jedného či dvoch semestrov. Do toho programu sú zapojené takmer všetky univerzity v rámci Európskej únie. Je to teda skvelá príležitosť, pokiaľ sa pri výbere vysokej školy nevieš rozhodnúť, ktorú univerzitu si vybrať. Okrem toho môžeš Erasmus+ využiť aj v prípade, že si sa nedostal(a) na nejakú univerzitu. Prihlášky do prvého ročníka nie sú to isté, ako Erasmus+ prihlášky, a preto máš príležitosť zažiť takmer akúkoľvek univerzitu v Európskej únii.

Medzinárodné dohody

Program Erasmus+ nie je jedinou možnosťou ako počas štúdia na vysokej škole vycestovať. Pokiaľ by si rada/rád skúsila život aj ďalej od domova či v krajine mimo Európskej únie, medzinárodné, medziuniverzitné a medzifakultné zmluvy a dohovory sú presne pre teba. Fungujú na podobnom, ale nie rovnakom princípe ako Erasmus+ dohody. Pri nich záleží na tom, či má Slovensko alebo tvoja univerzita uzavretú dohodu či už s vybranou krajinou alebo priamo univerzitou. V prípade medzinárodných dohôd ide zväčša o výmenný systém dohodnutý medzi slovenskou vládou a zahraničnou o možnosti výmeny vysokoškolských študentov. V prípade medziuniverzitných a medzifakultných dohôd záleží na tom, s akými univerzitami má tá tvoja uzatvorené partnerstvo.

Aké sú výhody štúdia v zahraničí

Pobyt v inej krajine ti vždy prinesie niečo nové. To určite poznáš aj z dovoleniek. Na rozdiel od dovolenky, ti ale študijný pobyt dá možnosť spoznať cudziu krajinu bližšie, viac z pohľadu jej obyvateľa. Nie len s dĺžkou pobytu súvisia mnohé skúsenosti, ktoré nadobudneš vďaka štúdiu v cudzej krajine. Okrem spoznávania kultúry budeš riešiť aj mnohé situácie, ktoré ti možno doma ani nenapadli. V prípade, že sa na pol roka či dokonca celý odsťahuješ, stávaš sa akýmsi polovičným občanom danej zeme. S tým súvisia povinnosti ako si vybaviť volania, internet, pranie prádla, kde sa stravovať tak, aby ťa to finančne nezruinovalo a mnohé ďalšie, na prvý pohľad, drobnosti. Takmer úplne všetko je odrazu len na tebe a musíš sa s tým vysporiadať sama/sám. Spočiatku to môže byť náročné, no môžeš si byť istá/istý, že to sú skúsenosti, ktoré sú pre budúcnosť veľmi hodnotné.

Ďalšou výhodou pobytu v zahraničí je, že dostaneš príležitosť zažiť zahraničný systém či už výuky alebo zamestnania. To ti dá možnosť zistiť, ako sa dá inak študovať či pracovať, aký systém ti viac vyhovuje. Možno si osvojíš niektoré zvyky, ktoré si so sebou prinesieš domov a už nikdy sa ich nebudeš chcieť vzdať.

Možné nevýhody študijného pobytu v zahraničí

Každý dlhodobý pobyt v cudzej krajine nesie so sebou riziko toho, že budeš pociťovať kultúrny šok. Ten sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, no najhoršie na ňom je to, že ti nedovolí užiť si tvoj pobyt v čo najväčšej možnej miere. Zmierniť alebo úplne eliminovať priebeh kultúrneho šoku môžeš tak, že si vopred naštuduješ kultúrne zvyky danej krajiny a budeš tým pádom vedieť čo očakávať a čomu sa možno vyhýbať, aby si nespôsobil(a) nejaké kultúre faux pas.

Drobnou nevýhodou, na ktorú môžeš naraziť môže byť uznávanie predmetov, ktoré absolvuješ na zahraničnej univerzite. Väčšinou svoj zahraničný rozvrh riešiš ešte pred odchodom so svojou domovskou univerzitou, aby sa ti náhodou nestalo, že budeš počítať s tým, že ti kredity získané v zahraničí uznajú aj doma, ale nakoniec sa tak nestane. Na to je preto dobré myslieť ešte predtým a konzultovať to s vyučujúcimi či garantmi tvojho odboru.

Vysoká škola je skvelou príležitosťou, kedy môžeš zažiť inú krajinu a vyskúšať si niečo na čo možno neskôr už nebudeš mať toľko času. Tak neváhaj a cestuj.

 

 


podpora@vysokeskoly.cz