Zodpovedný protest za slobodné univerzity

16. 11. 2021 | Aktuality

protest za slobodné univerzityReforma vysokého školstva je v poslednom období témou burcujúcou emócie na akademickej pôde i v kruhoch širokej verejnosti. Dôkazom bol aj tento týždňový študentský protest, vyjadrujúci nesúhlas študentov s pripravovanou novelou vysokoškolského zákona.

Už od počiatkov plánovanej reformy vládne nesúhlas medzi zákonotvorcami a akademickou obcou. Kým tvorcovia uvádzajú snahu o zlepšenie a zefektívnenie fungovania vysokých škôl, študenti protestom upozorňujú na možné spolitizovanie univerzít, prenesenie právomoci na politických nominantov, degradáciu študentskej samosprávy a najmä ignorovanie hlasu študentov. V prvom rade sa však študenti snažia najmä poukázať, že reforma reálne nerieši problémy, ktoré školy majú, a preto vyzývajú k potrebe dialógu.

Potrebu dialógu a prehodnotenia novely chcú študenti, na čele so zástupcami vysokých škôl, dosiahnuť aj zodpovedným protestom za slobodné univerzity, ktorý sa uskutoční v predvečer výročia Nežnej revolúcie, a to 16. novembra s oficiálnym začiatkom o 13.00 na Šafárikovom námestí. Hlavným organizátorom tohto protestu je Univerzita Komenského v Bratislave (UK), v spoločnej iniciatíve so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave (STU), s Radou vysokých škôl (RVŠ) a Študentskou radou vysokých škôl (ŠRVŠ). 

Protest sa rozhodla podporiť aj Ekonomická univerzita v Bratislave, Študentská rada Trnavskej univerzity a Klub dekanov fakúlt vysokých škôl SR.

Zástupcovia vysokých škôl deklarujú, že si neprajú návrat k fungovaniu vysokých škôl do obdobia spred roku 1989. Požadujú riešenie problémov, ktoré študentov reálne trápia, či už ide o odliv mozgov do zahraničia, tých študentských ale i pedagogických a výskumníckych, finančné zabezpečenie internátov či dosiahnutie adekvátnej kvality vzdelávania.

Pri proteste 16. novembra majú účastníci dodržiavať všetky nevyhnutné bezpečnostné opatrenia, rozostupy a prekrytie horných dýchacích ciest s odporúčaním nosenia respirátorov.

Zdroje: Facebook udalosť