Aj vďaka vám nemusia byť počas sviatkov preplnené kontajnery

1. 1. 2023 | Aktuality

ekológiaVianoce sú okrem pohody, rodiny a dobrého jedla príznačné aj darčekmi. Nech už si ich dávate viac či menej, každý zvykne byť zabalený v baliacom papieri či v darčekovej taške. Predstavte si, že takto zabalené darčeky má takmer každá rodina a teraz si predstavte to množstvo odpadu, ktoré vznikne po odbalení či vybratí obsahu z obalov. S tým sa samozrejme v tomto období počíta, ale viac ako inokedy je dôležité sa zamyslieť nad tým, ako tieto obalové materiály správne rozdeliť do odpadkových košov, zmenšiť ich objem či dokonca ich zrecyklovať pokiaľ to je možné.

V prvom rade si rozdeľte odpad podľa materiálu a teda podľa toho, do ktorého koša patrí. Aj v prípade, že je obal zložený z dvoch materiálov, nezabudnite ich od seba oddeliť a každú časť zahodiť do odpovedajúceho koša.

Keď už máte takto rozdelený odpad podľa materiálu, môžete začať zmenšovať jeho objem. Veľké kartónové krabice nie je naozaj vhodné zahadzovať tak, ako ich dostanete. Vezmite si nožnice či nôž a rozrežte ich na menšie kusy, ktoré sa do kontajnera zmestia oveľa jednoduchšie a zostane tak miesto aj odpad od susedov. Tak ako rozrežete krabice, zmenšite objem aj inému papieru či plastom ich stlačením na čo najmenšiu veľkosť. V jednom kontajneri na papier sa takýmto rozumným ukladaním dá ušetriť až 80 % miesta a v kontajneri na plast až 40 – 50 %.

Najlepším prípadom je zrecyklovať všetko, čo sa dá v budúcnosti ešte použiť. Preto napríklad darčekové tašky môžete použiť pri najbližšej narodeninovej oslave či inej príležitosti. Tak isto aj stužky či iné dekorácie, ktoré ešte nie sú zničené. Nielenže tak ušetríte prírodu, ale aj svoju peňaženku, keďže najbližšie nebudete musieť kupovať nové.

Skúste sa pri upratovaní riadiť týmto jednoduchými krokmi a môžete si byť istí, že pomôžete prírode a ušetríte miesto v kontajneri.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme