Akadémia veľkých diel

3. 8. 2022 | Aktuality

Akadémia veľkých diel Tráviť v škole čas nad rámec rozvrhu? To pre mnohých znie ako vtip alebo možno aj zlý sen. To ešte ale nezažili Akadémiu veľkých diel. Akadémia je program určený stredoškolským študentom a ich učiteľom, ktorý ponúka priestor na rozvoj a získavanie nových skúseností v škole, ale zároveň mimo nej. Čo znamená? Akadémia veľkých diel nie je súčasťou bežného vzdelávacieho programu, teda nie je priamou súčasťou rozvrhu, ako iné predmety a nedostávaš zaň ani známku na vysvedčení. Čo ale so školou má spoločné, je práve učiteľ(ka), ktorá/ktorý ťa týmto programom vedie.

Čo Akadémia veľkých diel zahŕňa?

Program je zameraný na rozvoj charakteru, kritického myslenia, zlepšenie sústredenia a čítania s porozumením. To všetko prostredníctvom štúdia známych diel z oblasti filmu, literatúry, hudby a umenia. Program je rozdelený na 20 až 25 diskusných seminárov, v rámci ktorých spolu so spolužiakmi a učiteľkou/učiteľom preberáte jednotlivé veľké diela. Takýto princíp by nemohol fungovať bez prípravy a prístupu k známym dielam. Preto má každý účastník k dispozícii interaktívnu online knižnicu s dielami a prípravou, kde si pred každým seminárom dielo naštuduje tak, aby bol schopný o ňom na seminári diskutovať. Diskusie sú zamerané ako na samotné diela, tak aj na témy, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Vďaka tomu účastníci spoznajú nie len samotné dielo, ale aj jeho širší kontext či odkaz pre spoločnosť alebo pre samých seba. To dokazujú aj spätné väzby absolventov Akadémie veľkých diel: „Myslím si, že jednou z najdôležitejších vecí, ktoré Akadémia môže naučiť, je byť otvorený k ľuďom, čo počúvajú a ešte otvorenejší k tým, čo nás k tomu aj majú radi a čo nás poznajú.”

Ako to funguje?

Prvý krok je na niektorom z tvojich vyučujúcich. To znamená, že pokiaľ ešte tvoja škola nie je súčasťou Akadémie veľkých diel, aspoň jeden z pedagógov sa musí zúčastniť metodického tréningu. Ten obsahuje semináre, prácu s metodikou a všetky potrebné informácie o programe. Celý program je vďaka Európskym fondom pre učiteľov bezplatný, takže naozaj stačí mať chuť pustiť sa do niečoho nového. (Ten najbližší sa koná už 17. – 18. augusta, preto pokiaľ poznáš učiteľa, ktorý by mal o Akadémiu záujem, neváhaj a o tejto možnosti ho čo najskôr informuj.) Následne po  absolvovaní tréningu sa môžu učitelia rozhodnúť či na svojej škole založia klub Akadémie.

Pokiaľ áno, máš vyhraté. Tebe stačí prihlásiť sa a stať sa tak súčasťou Akadémie veľkých diel spolu s ďalšími spolužiakmi. Reálna cena programu je 800 €, ale vďaka grantom a partnerom programu bola cena v minulom roku len 160 €, čo v prepočte vychádza ani nie na 7 € za seminár. Keď sa zamyslíš, čo všetko za to získaš, nie je to taká zlá cena. Keďže má Akadémia 20 až 25 seminárov, vychádza to časovo takmer na celý školský rok. Preto prvé semináre bývajú začiatkom októbra a končia začiatkom júna. Na záver dostaneš certifikát o absolvovaní.

Pokiaľ ťa tento program zaujal, určite neváhaj a informuj sa na svojej škole, či je už zapojená. Môžeš tak urobiť aj na webových stránkach akadémie, kde nájdeš zoznam všetkých stredných škôl, ktoré už majú klub Akadémie na svojej pôde. Pokiaľ tvoja škola ešte nie jej súčasťou projektu, môžeš priamo kontaktovať niektorého z vyučujúcich alebo ho na stránke odporučiť. Od roku 2019 celoročný program Akadémie veľkých diel absolvovalo už 894 študentov, pridaj sa aj ty medzi nich.


podpora@vysokeskoly.cz