Ako čo najrýchlejšie na vysokej škole "zapadnúť"

12. 9. 2019 | Štúdium na vysokej škole

Každý chce niekam patriť. Pokiaľ ste sa prihlásili na vysokú školu znamená to, že sa dostanete do úplne nového kolektívu. Vo vašej triede sa určite nájde skupina obľúbencov, knihomoľov, športovcov, krások a ďalších. Toto sú tipy, vďaka ktorým si získate nových priateľov a zapadnete do kolektívu.

Ako čo najrýchlejšie na vysokej škole "zapadnúť"Základom všetkých vzťahov je komunikácia. Nebojte sa preto osloviť spolužiakov, ktorí si ku vám hneď v prvý deň semestra prisadnú. Snažte sa o nich zistiť čo najviacl, aby ste vedeli či máte niečo spoločné. Tie témy neskôr môžete premeniť na veľmi príjemnú konverzáciu. Nemajte preto strach hovoriť o hudbe, programe kina, dobrých podnikoch, ktoré ste vyskúšali alebo napríklad o filmoch či televíznych seriáloch. Všetky tieto veci predsa mladí ľudia poznajú a obľubujú. To, čo pre vás bude nové si môžete osvojiť, rovnako ako môžete niečo naučiť vašich spolužiakov.

Keď sa semester na vysokej škole rozbehne, skúste si nájsť ľudí zo svojej triedy, ktorí by boli ochotní vytvoriť s vami študijnú skupinu. Mohli by ste sa pravidelne stretávať a rozoberať učivo. Tým, že si budete navzájom pomáhať rastie aj šanca, že sa z vás stanú dobrí priatelia. Pokiaľ sa ale rozhodnete, že skupinové študovanie je niečo pre vás, mali by ste sa zmieriť s tým, že všetci sa budete učiť rozdielnou rýchlosťou. Počkajte preto, kým učivo nepochopíte všetci, aby sa nikto v miestnosti necítil odstrčený alebo hlúpy. Pokiaľ to niekomu nejde tak brilantne a jednoducho ako vám, majte s ním trpezlivosť. Existuje totiž šanca, že aj vy raz narazíte na problém a bude potrebné čakať práve na vás.

Aj keď na vysokej škole študujú dospelí ľudia vždy si pamätajte, že v nich, rovnako ako vo vás, ešte stále žije kúsok dieťaťa. Vaši spolužiaci sa preto s určitosťou potešia, keď ich ponúknete žuvačkou, cukríkom, alebo desiatou. Nebuďte lakomí, rozdeľte sa a vždy pamätajte na to, že ani vy by ste nechceli, aby vás spolusediaci pri ponúkaní dobrotou vynechali. Nesnažte sa preto čo najrýchlejši a najnenápadnejšie otvoriť balenie a hodiť si cukrík do úst tak, aby vás nikto nevidel. Nakoniec si to stále niekto všimne a vy predsa nechcete byť triedy lakomec.

Na vysokej škole však existuje aj oveľa dôležitejší spôsob delenia, ktorý počas štúdia zažije každý študent. Jeho predmetom sú totiž poznámky z učiva. Pokiaľ niekto z vašich spolužiakov ochorenie a rozhodne sa, že si vyčerpá absencie a tým zamešká prednášky, podeľte sa s poznámkami, ktoré ste si zapísali. Tento bod je dôležitý, pretože sa v ňom dá uplatniť fráza „niečo za niečo“. Ľudia z triedy si určite zapamätajú, že ste im pomohli a keď do školy neprídete vy, určite vám ochotne ponúknu svoje poznámky.

Priateľstvám však treba venovať oveľa viac pozornosti. Neseďte na internáte a radšej navštívte všetky akcie, ktoré buď vaša katedra alebo niektorý odvážny spolužiak, budú organizovať. Môžu mať mnoho podôb, či už pôjde o ples, imatrikuláciu či obyčajné posedenie pri pive. Jedno je však isté – vždy sa zabavíte v spoločnosti spolužiakov. Veď priateľstvá, ktoré sa nadviažu na vysokej škole sú na celý život.

Ako dospelí a samostatní ľudia by ste sa mali zmieriť aj s tým, že sa vždy nájde nejaká osoba, ktorá vás nebude mať v obľube. To ale vôbec nevadí, pretože vy to tak vnímate tiež. Nie každý človek vám predsa môže svojim správaním alebo názormi vyhovovať. Na mysli by ste mali mať len to, že je to normálne a nie je to vaša chyba. Všetci sme predsa rozdielni a každý jeden z nás je originál. Hlavne ostaňte, kým ste a nemeňte sa preto, aby ste sa niekomu páčili. Praví priatelia vás vždy budú akceptovať.