Ako sa Liliii z Ukrajiny študuje na Slovensku?

20. 3. 2019 | Aktuality

Liliia Kutova je mladá a talentovaná žena, ktorá prišla na slovenskej metropoly – Bratislavy, aby mohla študovať na najstaršej univerzite na území krajiny. Bakalársky titul získala doma, na Ukrajine, no magisterský chce získať v Bratislave. Povedala nám, aké je byť na Slovensku zahraničnou študentkou.

Ako sa Liliii z Ukrajiny študuje na Slovensku?

1. Pochádzaš z mesta Sumy na Ukrajine. Prečo si si pre magisterské štúdium vybrala práve Slovensko?

Mojim snom bolo vždy študovať v zahraničí. Myslela som si však, že je to nereálne a že by som na to potrebovala veľa peňazí. Keď som však získala bakalársky titul a našla som si prácu, jedna známa mi povedala, že jej syn študuje na vysokej škole na Slovensku a to zadarmo. Začala som preto vyhľadávať informácie a podarilo sa mi to.

2. Bakalársky titul máš z inštitúcie Sumy State University. Ako vyzeralo tvoje štúdium na Ukrajine?

Áno, študovala som na Sumskej štátnej univerzite – na Fakulte cudzineckých jazykov a sociálnej komunikácie odbor – žurnalistika. Dva roky som študovala na dennej forme štúdia a potom ešte dva roky externe, pretože som si našla aj prácu na plný úväzok. Na Ukrajine trvá získanie bakalárskeho titulu štyri roky. Denná forma sa mi páčila, vyučovalo nás veľa odborníkov. Ktorí naozaj vedeli všetko o médiách. Formu štúdia na externú som musela zmeniť pre finančnú situáciu. Za výučbu som totiž musela platiť veľa peňazí.

3. Na Univerzite Komenského v Bratislave taktiež študuješ žurnalistiku. Ako si sa na školu dostala?

Bolo to pre mňa príjemné prekvapenie, nikdy som si nemyslela, že by som sa do Bratislavy reálne dostala. Vedela som o tom, že Univerzita Komenského je najlepšia na Slovensku a tak som si podala prihlášku. Musela som urobiť veľa prekladov a taktiež som si musela nechať uznať diplom z Ukrajiny. Mala som však šťastie, že sa nekonali žiadne prijímacie skúšky.

4. Aký je rozdiel medzi ukrajinským a slovenským vysokým školstvom?

Najdôležitejším je určite platba za výučbu. Na Ukrajine za vysokoškolské štúdium musia študenti platiť. Vôbec nezáleží na tom, či je daná inštitúcia súkromná alebo štátna. Na univerzitách štátneho charakteru existuje aj pevný počet študentov, ktorí majú štipendiá a možnosť študovať zadarmo, zásluhou štátu, ktorý na to vyčleňuje prostriedky. Tento počet je ale veľmi nízky. Štúdium na Slovensku je zadarmo, čo je veľká výhoda. Na Ukrajine taktiež nemáme systém výberu predmetov. Je skvelé, že na Slovensku si študenti môžu vyberať z povinných, povinne voliteľných a aj výberových predmetov. Vďaka tomuto systému som mala možnosť aj zlepšiť svoju slovenčinu.

5. Vieš popísať svoje prvé dni na univerzite v Bratislave?

Bolo to dobré ale aj zlé. Na začiatku bol o mňa veľký záujem, lebo som bola v triede jediná zahraničná študentka. Pociťovala som stres a zároveň som sa hanbila za svoju slovenčinu. Vedela som, že pre mňa, ako cudzinku, to nebude jednoduché. Žurnalistika nie je len o správnej gramatike v textoch ale aj o vedomostiach zo slovenskej kultúry, tradícií, vedy, literatúry a ďalších. Prvý semester som bola nervózna, pretože som si nebola istá svojimi znalosťami, ale prvé skúšky a testy mi dodali istotu. V tom momente som vedela, že ak na sebe budem pracovať, tak prídu výsledky.

6. Bola pre teba zmena prostredia ťažká?

Najťažšie bolo nevidieť svojich blízkych. To bol naozaj problém ale časom som si zvykla aj na to.

7. Mala si pocit, že sa ti ako študentke zo zahraničia venujú na novej univerzite dostatočne?

Celkom. Vo väčšine prípadov sa mi ale venovali ako každému slovenskému študentovi. Pokiaľ som mala otázku alebo problém, mohla som sa obrátiť na svojich spolužiakov aj na učiteľov. Vždy mi ochotne pomohli.

8. Zvažovala si aj štúdium v inej krajine?

Nie. Myslela som si že je to pre mňa niečo nereálne.

9. Čo by si odporučila študentom stredných škôl pri výbere odboru a vysokej školy?

Dôležitý je výber odboru a mali by si zvoliť to, čo v živote naozaj chcú robiť. Viem, že je to ťažké ale chcela by som na to upozorniť. Ďalšou vecou je orientácia vo vlastných znalostiach a možnostiach. To je polovica úspechu. Študenti musia viac pracovať, ak sa budú učiť a čítať, tak ich to privedie k úspechu.

10. Tento rok budeš končiť magisterské štúdium, ako je to s výberom a písaním diplomovej práce, keďže si študentom zo zahraničia?

Moja diplomová práca sa venuje ukrajinským médiám, ktoré existujú na Slovensku. Je to dobré téma, pretože môžem písať o tom, čo mi je naozaj blízke. A práve to veľmi uľahčuje prácu.

11. Čomu by si sa chcela po skončení vysokej školy venovať?

To je ťažká otázka. Ešte neviem, čo bude ďalej. Aktuálne pracujem na diplomovej prácu a snažím sa pripravovať na štátnice. Až to všetko zvládnem tak potom sa uvidí, čo bude ďalej. Chcela by som ale pokračovať v novinárskej práci, pretože už mám 5 rokov praxe v tejto oblasti a nechcela by som to nechať len tak.

12. Plánuješ aj po absolvovaní univerzity zostať na Slovensku?

Chcela by som, pretože sa mi tu veľmi páči. Bratislava je veľmi pokojné miesto pre život. Viem, že budem mať pri výbere povolania problém, pretože nie som typická slovenská novinárka, ale dúfam, že si na Slovensku svoju cestu nájdem.

Zdroj fotografie: Archív, Lillia Kutova