Ako sa učiť efektívne?

5. 10. 2020 | Rady maturantom

Vysoká škola vám prinesie okrem úsmevných zážitkov aj tie, na ktoré raz nebudete chcieť spomínať. Pravdaže ide o dni skúškového obdobia, ktorým končí ako každý zimný tak aj letný semester školy. Vtedy študenti na internátoch stíchnu a prestanú sa tak často stretávať. Každý jeden totiž túži uspieť a získať to správne písmenko. Vlastne niekedy stačí, keď je jedno.

Ako sa učiť efektívne?Slovenské vysoké školy hodnotia svojich študentov známkami A,B,C,D,E a v prípade, že niektorú zo skúšok neurobíte, v systéme objavíte strašidelne pôsobiace FX (práve preto sa treba tešiť zo spomínaného jedného písmena). Dôležité pri učení je však aj to, aby ste to robili maximálne efektívne.

Nie ste rovnakí

Preto si najskôr musíte uvedomiť, že každý jeden z vás je iný. Existujú niekoľko typov študentov a preto na vás nemusí správne účinkovať to, čo robí váš kamaráta alebo kamarátka a pravdaže to platí aj naopak. Niekomu ide učenie najlepšie počas dňa, inému v noci, študenti sa učia ako čítaním tak aj písaním alebo počúvaním. Presne tomu sa prispôsobte, ak ste typ, ktorý sa radšej učí v kolektíve, nájdite si spolužiakov, ktorým to taktiež vyhovuje a stretávajte sa.

Rozvrh je dôležitý

Počas skúškového obdobia je dôležité, aby ste si plánovali svoj čas. Na každý týždeň si preto vytvorte rozvrh so všetkými činnosťami, ktoré chcete vrátane učenia vykonávať. Následne si ho umiestnite na viditeľné miesto a vždy si v ňom označujte, čo ste už stihli vykonať. Postupne sa z toho stane rutina, na ktorú si zvyknete a bude pre váš oveľa jednoduchšie sadnúť si k poznámkam v čase, na ktorý sa nastavíte.

Urobte si pauzu

Dôraz by ste však mali klásť aj na pravidelné prestávky. Určite si systém, napríklad sa 2 hodiny učte a ďalších 30 minút robte niečo úplne iné, aby sa vám poznatky lepšie ukladali do pamäte. Rozhodne si ale nikdy nenoste jedlo, akým sú raňajky, obed či večera, ku učebnej látke. Radšej si v pokoji poseďte pri stole v kuchyni alebo jedálni a najedzte sa. Pravidelná strava je pre ľudské telo veľmi dôležitá.

Nezabudnite na pomôcky

Memorovanie jednoliateho textu nie je veľmi príjemné. Práve preto by ste si mali počas učenia pomôcť napríklad tak, že si tie najdôležitejšie pasáže farebne odlíšite. Vždy by ste si ale radšej mali písať vlastné poznámky, z ktorých sa potom bude učiť oveľa ľahšie. Prípadne si môžete vytvoriť kartičky, na jednu stranu ktorých si napíšete otázku a na druhú odpoveď. Následne vás môže niekto skúšať, prípadne sa vďaka kartám viete skúšať sami. Nie sú to však jediné efektívne spôsoby učenia, môžete si ešte napríklad na papier vypísať rôzne otázky a vytvoriť tak pre seba akýsi test, ktorý si budete vypĺňať.

Opakovanie je matkou múdrosti

Presne tak. Počúvate to síce už od malička a to z každej strany, je to však absolútna pravda. Na to, aby ste si čo najlepšie zapamätali učivo je potrebné, aby ste si ho niekoľkokrát prešli a zopakovali. Zvoľte racionálny prístup a teda – učte sa najskôr to, čo vás baví a potom sa postupne snažte vracať ku informáciám, ktoré pre vás až také zaujímavé nie sú. Bude to pre vás oveľa jednoduchšie ako keby ste sa mali každú chvíľu nútiť memorovať niečo, čo vlastne ani nechcete vedieť.

Priestor robí zázraky

Posledným tipom pre efektívnejšie učenie je jednoznačne nájdenie správneho priestoru. Niekto z vás sa radšej bude učiť pri stole v kuchyni alebo jedálni, ďalší budú radšej ležať na posteli vo vlastnej izbe, iní si sadnú na gauč v obývačke a tí ďalší si radšej vezmú knihy a zošity a vyrazia do mesta, napríklad do kaviarne. Snažte sa preto prísť na to, aký priestor vám najviac vyhovuje a kde sa vám učí najlepšie. Môže to byť v úplnom tichu alebo pri zvukoch hudby niekde v podniku. Sledujte sa, poznávate sa a snažte sa prísť na to, čo vám vyhovuje najviac. Ušite si tak efektívne učenie na mieru.