Ako sa vyznať v zmluvách pri brigádach?

8. 6. 2023 | Študentský život

študentské brigádyS letom sú okrem dovoleniek a oddychu pre mnohých spojené aj brigády. Pre študentov je leto ideálny čas, kedy si môžu privyrobiť a vytvoriť si tak zásoby na vlastné útraty počas školského či akademického roka. Zmluvy sú a aj by vždy mali byť nevyhnutnou súčasťou akéhokoľvek pracovného vzťahu a študentské brigády nie sú výnimkou. Rozdiel medzi bežnými zmluvami zamestnancov na trvalý pracovný pomer a tými študentskými je ten, že mladým nemôžu byť tieto zmluvy uzatvorené z dvoch dôvodov. Medzi 15 rokom (podmienkou uzatvárania dohôd je dovŕšenie 15 rokov a splnená povinná školská dochádzka) a 18 rokom tomu bráni vek a pokiaľ po dovŕšení dospelosti ešte stále študujú, tak je práve štúdium akousi pomyselnou prekážkou.

Pripravili sme pre vás preto prehľadný súhrn rôznych typov zmlúv, s ktorými sa mladí ľudia do 18 rokov a študenti môžu stretnúť. Dozviete sa, v čom sa líšia a na čo si treba dať pozor.

Dohoda o brigádnickej práci študenta 

Najčastejšou zmluvou pre študentov je práve táto, a to z niekoľkých dôvodov. Práve táto zmluva je špecificky určená na prácu študentov stredných škôl a vysokých škôl do dovŕšenia 26 rokov. Je tak zvýhodnená v súvislosti s odvodmi (do 200 €) a aj časové obmedzenie je uspôsobené potrebám študentov. Ide presne o polovicu bežného pracovného času stanoveného zamestnávateľom, najčastejšie a aj maximálne teda na 20 hodín týždenne. V tomto prípade sa hodiny spoločne spočítavajú buď na dobu, na ktorú je zmluva uzatvorená, alebo na kalendárny rok. Často preto majú túto zmluvu študenti uzatvorenú na 4 mesiace, ale pracujú z toho len 2 prázdninové, ale v plnom nasadení, a tak je splnená maximálna odpracovaná doba.

Dohoda o vykonaní práce 

Základnou vlastnosťou tejto dohody je, že zamestnanec môže odpracovať maximálne 350 hodín v kalendárnom roku. Tento počet hodín je maximálny, nesmie teda byť prekročený, ale minimálna hranica nie je nijak obmedzená. Tento počet je viazaný na jedného zamestnávateľa, preto aj pokiaľ by ste mali viac zmlúv u jedného zamestnávateľa, tak stále je horná hranica stanovená na 350 hodín. Pokiaľ by ste však mali dohodu o vykonaní práce uzatvorenú u viacerých zamestnávateľov, u každého máte nárok na 350 hodinovú hranicu. Táto dohoda sa najčastejšie uzatvára na jednorazové splnenie zadanej úlohy.

Dohoda o pracovnej činnosti 

Špecifikom tejto zmluvy je, že rovnako stanovuje maximálny počet hodín, avšak nie na ročnej báze, ale na týždennej. Zamestnanci s touto zmluvou môžu odpracovať maximálne 10 hodín týždenne. V tom môže byť menej výhodná, pretože sa nedá pri nej zvoliť postup, že jeden týždeň odpracuje zamestnanec len 5 hodín a v ten ďalší si doplní tých 5 z predchádzajúceho týždňa. Vždy musí byť maximum 10 hodín na týždeň.

Pokiaľ sa rozhodnete v lete pracovať, dajte si naozaj pozor na to, aby ste mali so zamestnávateľom podpísanú zmluvu. Ústna dohoda v tomto prípade neplatí ako zmluva a nemáte teda žiadnu garanciu ako zamestnanec. Brigády sú dobrým spôsobom, ako si privyrobiť a v mnohých prípadoch sa dá nájsť brigáda aj v odbore, ktorému by ste sa chceli venovať.


podpora@vysokeskoly.cz